eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szaúd-Arábia királya is elítélte az orlandói támadást

Szalmán bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábiai királya is elítélte kedden a floridai Orlandóban elkövetett lövöldözést, de nem tett említést sem a helyszínről, sem a támadás célpontjairól.

"Sajnálattal értesültünk a halálos áldozatokkal és sebesültekkel járó floridai fegyveres terrortámadásról" - fogalmazott Szalmán király, akit az SPA állami hírügynökség idézett. Hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia elítéli ezt a szégyenletes tettet, amely ellenkezik a könyv népeinek (az iszlámban ezt általában a keresztényekre és a zsidókra értik) hitével, akárcsak a nemzetközi normákkal és egyezményekkel.

Hozzátette: országának kormánya és népe fontosnak tartja a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek összehangolását az erőszakos cselekmények és a terrorizmus ellen.

A szaúdi belügyminiszter hétfőn tudatta: a tömeges gyilkosság elkövetője, az afgán származású Omar Mateen 2011-ben és 2012-ben és Szaúd-Arábiában járt, hogy elzarándokoljon Mekkába. Mateen nem a több százezer hívőt vonzó hadzs zarándoklaton vett részt, hanem az időszakhoz nem kötött umrát végezte (kisebb zarándoklat),

Szaúd-Arábiában az azonos neműek kapcsolata törvénybe ütközik, akár halálos ítéletet is maga után vonhat. Az olajmonarchia bár hétfőn nagykövetségén keresztül elítélte a támadást, nem tett említést sem a merénylet helyszínéről, sem arról, hogy kik az áldozatok.

Omar Mateen floridai idő szerint vasárnap hajnalban Orlando Pulse nevű melegbárjában 49 embert ölt meg. Tettének indítéka egyelőre tisztázatlan.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×