eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Durva előnye van a Brexit-tábornak Nagy-Britanniában

A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint két héttel a brit EU-tagságról döntő népszavazás előtt jelentős, tíz százalékpontos többségbe kerültek a kilépés hívei.

A The Independent című liberális online brit hírportál megbízásából az ORB közvélemény-kutató által elvégzett, péntek este ismertetett országos felmérés azt mutatta ki, hogy 55 százaléknyian szavaznának a Brexitre - vagyis arra, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból -, a bennmaradásra a válaszadók 45 százalék adná voksát.

Az eredményt az ORB a bizonytalan szavazók válaszainak kiszűrésével számolta, és súlyozta a választók által jelzett részvételi hajlandósággal.

A cég hangsúlyozta, hogy a részvételi valószínűség figyelembevétele nélkül is 53:47 a százalékos megoszlás a Brexit-tábor javára.

Az ORB kimutatása szerint a kilépést pártolók részvételi hajlandósága is jóval nagyobb, mint a brit EU-tagság híveié: a Brexit-tábor tagjainak 78 százaléka, a bennmaradást pártolóknak viszont csak a 66 százaléka mondta teljesen biztosra - a nullától tízig terjedő skálán a tízes valószínűségi szintet megjelölve -, hogy részt vesz a brit EU-tagság sorsáról június 23-ára kiírt népszavazáson.

A felmérés éles generációs különbségeket is feltárt. A 18-24 éves korosztály 70 százaléka a bennmaradást, az 55 éves és ennél idősebb csoport 64 százaléka a kilépést támogatja, a fiatalok közül viszont csak 56 százalék, az idősebb választói nemzedékből 80 százalék mondta biztosra részvételét a referendumon.

A friss közvélemény-kutatás eredményeinek ismertetése után jelentősen gyengült a font. A pénteki londoni kereskedés késői szakaszában a brit fizetőeszköz egysége 1,30 százalékos veszteséggel 1,43 dollár alatt mozgott, de nem sokkal korábban 1,50 százalékos mínuszban is járt.

Ez február vége óta a legnagyobb visszaesés egy kereskedési napon belül, és a font dollárárfolyama április vége óta nem volt ilyen gyenge.

A héten más felmérések is a Brexit-párti tábor előnyét mutatták. A What UK Thinks (Mi a véleménye az Egyesült Királyságnak) nevű, kifejezetten az EU-népszavazás előtti közvélemény-kutatások összegzésére alakult online statisztikai információszolgáltató cég szerint ugyanakkor a május 30. és június 6. között elvégzett hat országos felmérés súlyozott átlaga - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - a bennmaradást pártolók 51 százalékos arányát jelzi a Brexit-párt 49 százalékával szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×