Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bernie Sanders vesztett, de mégis ő lehet a nyerő!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bernie Sanders a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben alulmaradt, de ő lehet a Demokrata Párt megújítója.

A keddi előválasztások éjszakáján Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiráns pártbeli vetélytársa, Bernie Sanders a kaliforniai Santa Monicában bejelentette, hogy nem lép vissza, s a végsőkig, még a philadelphiai elnökjelölt-állító konvención is küzd az elnökjelöltségért.

Bár nem egy elemző megkeseredett fantasztának tartja, a vermonti szenátort mégis sokan tekintik a Demokrata Párt megújítójának. Immár bizonyos, hogy nem ő lesz pártja elnökjelöltje, de Larry Sabato politológus, a Virginia Egyetem professzora az egyik hétfői rádióinterjújában azt mondta: az neki lesz köszönhető, ha a Demokrata Párt megújul.

A 74 esztendős politikus ugyanis új tematikákat honosított meg a politikai közbeszédben és új választói csoportokat - elsősorban is fiatal nemzedékeket - vonzott a demokrata táborba. Kampánybeszédeiben rendszeresen szót emelt a Wall Street nagybankjainak a politikai életre gyakorolt befolyása ellen, a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáért, a politikai elit megújításáért. Ez utóbbi érdekében az elmúlt hetekben már kampánycsapatát és tapasztalatait is a most először választásra készülő demokrata párti politikusok rendelkezésére bocsátotta és támogatóit is arra buzdította országszerte, hogy az egyes szövetségi államokban álljanak azon fiatal politikus-jelöltek mellé, akik az ő elképzeléseit magukéivá tették.

A Politico című lap elemzésében hosszasan felidézi Sanders szenátor kampányának állomásait és személyes küzdelmeit, s arra a következtetésre jut, hogy a politikus a Michigan államban elért váratlan győzelme óta valóban meg volt győződve arról, hogy ő lehet a demokraták elnökjelöltje. Ebbéli meggyőződésében erősítette őt a kampányban aktív szerepet vállaló felesége, Jane Sanders és a kampányfőnöke, Jeff Weaver is. Weaver a Politico munkatársainak elmondta, hogy a szenátornak mély meggyőződése, hogy most valósítja meg élete nagy álmát: ő legyen az amerikai politika megújítója. Munkatársai ezzel magyarázzák, hogy szinte személyes sértésnek veszi, hogy Hillary Clinton eddig még minden alkalommal elhárította őt, mint esetleges alelnökjelöltjét.

Az előválasztási folyamatban őt támogató kongresszusi küldöttek elemzők szerint valószínűleg nem állnak majd automatikusan Hillary Clinton mellé és keményen harcolnak majd, részben a párt egyes belső szabályainak megváltoztatásáért, részben pedig meghatározó szerepért az elnökjelöltállító folyamatban. Egyes sajtóhírek szerint Sanders hívei a nem kötött mandátumú szuperdelegátusok befolyásának csökkentését szeretnék elérni. Charles Chamberlain, a vermonti székhelyű liberális Demokráciát Amerikának nevű csoport vezetője a Salon internetes portálnak és a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azon meggyőződésének adott hangot, hogy "Bernie-nek köszönhetően valódi változásoknak nézünk elébe a Demokrata Párton belül". S hozzátette, hogy a párt jövőjét éppen Bernie Sanders támogatói képviselik.

Egyes sajtóértesülések szerint ha a Demokrata Párt az ősszel visszaszerzi a szenátusi többséget, akkor Sanders fontos szenátusi bizottság elnöki posztját kaphatja meg. A költségvetési bizottság, vagy az egészségügyért, az oktatásért és munkaügyekért felelős bizottság elnökeként sokat tehet majd politikai elképzelései valóra váltásáért.