eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bernie Sanders vesztett, de mégis ő lehet a nyerő!

Bernie Sanders a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben alulmaradt, de ő lehet a Demokrata Párt megújítója.

A keddi előválasztások éjszakáján Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiráns pártbeli vetélytársa, Bernie Sanders a kaliforniai Santa Monicában bejelentette, hogy nem lép vissza, s a végsőkig, még a philadelphiai elnökjelölt-állító konvención is küzd az elnökjelöltségért.

Bár nem egy elemző megkeseredett fantasztának tartja, a vermonti szenátort mégis sokan tekintik a Demokrata Párt megújítójának. Immár bizonyos, hogy nem ő lesz pártja elnökjelöltje, de Larry Sabato politológus, a Virginia Egyetem professzora az egyik hétfői rádióinterjújában azt mondta: az neki lesz köszönhető, ha a Demokrata Párt megújul.

A 74 esztendős politikus ugyanis új tematikákat honosított meg a politikai közbeszédben és új választói csoportokat - elsősorban is fiatal nemzedékeket - vonzott a demokrata táborba. Kampánybeszédeiben rendszeresen szót emelt a Wall Street nagybankjainak a politikai életre gyakorolt befolyása ellen, a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáért, a politikai elit megújításáért. Ez utóbbi érdekében az elmúlt hetekben már kampánycsapatát és tapasztalatait is a most először választásra készülő demokrata párti politikusok rendelkezésére bocsátotta és támogatóit is arra buzdította országszerte, hogy az egyes szövetségi államokban álljanak azon fiatal politikus-jelöltek mellé, akik az ő elképzeléseit magukéivá tették.

A Politico című lap elemzésében hosszasan felidézi Sanders szenátor kampányának állomásait és személyes küzdelmeit, s arra a következtetésre jut, hogy a politikus a Michigan államban elért váratlan győzelme óta valóban meg volt győződve arról, hogy ő lehet a demokraták elnökjelöltje. Ebbéli meggyőződésében erősítette őt a kampányban aktív szerepet vállaló felesége, Jane Sanders és a kampányfőnöke, Jeff Weaver is. Weaver a Politico munkatársainak elmondta, hogy a szenátornak mély meggyőződése, hogy most valósítja meg élete nagy álmát: ő legyen az amerikai politika megújítója. Munkatársai ezzel magyarázzák, hogy szinte személyes sértésnek veszi, hogy Hillary Clinton eddig még minden alkalommal elhárította őt, mint esetleges alelnökjelöltjét.

Az előválasztási folyamatban őt támogató kongresszusi küldöttek elemzők szerint valószínűleg nem állnak majd automatikusan Hillary Clinton mellé és keményen harcolnak majd, részben a párt egyes belső szabályainak megváltoztatásáért, részben pedig meghatározó szerepért az elnökjelöltállító folyamatban. Egyes sajtóhírek szerint Sanders hívei a nem kötött mandátumú szuperdelegátusok befolyásának csökkentését szeretnék elérni. Charles Chamberlain, a vermonti székhelyű liberális Demokráciát Amerikának nevű csoport vezetője a Salon internetes portálnak és a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azon meggyőződésének adott hangot, hogy "Bernie-nek köszönhetően valódi változásoknak nézünk elébe a Demokrata Párton belül". S hozzátette, hogy a párt jövőjét éppen Bernie Sanders támogatói képviselik.

Egyes sajtóértesülések szerint ha a Demokrata Párt az ősszel visszaszerzi a szenátusi többséget, akkor Sanders fontos szenátusi bizottság elnöki posztját kaphatja meg. A költségvetési bizottság, vagy az egészségügyért, az oktatásért és munkaügyekért felelős bizottság elnökeként sokat tehet majd politikai elképzelései valóra váltásáért.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×