eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Puerto Ricóban

Több mint hatvan százalékos szavazataránnyal Hillary Clinton nyerte meg az amerikai elnökválasztásra készülő demokraták előválasztását Puerto Ricóban Bernie Sanders vermonti szenátor előtt.

A volt külügyminiszter - aki spanyol nyelvű Twitter-üzenetében köszönte meg támogatóinak a voksokat - ezzel egészen közel került ahhoz, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Az Egyesült Államok külső területének - és nem önálló szövetségi államnak - számító Puerto Ricóban csak a demokraták tartottak vasárnap előválasztást, a republikánusoké március elején volt.

A választásra jogosultak hatvan delegátusról döntöttek.

Hillary Clinton a voksok 61,8 százalékát nyerte el, míg Bernie Sanderst a szavazók 38 százaléka támogatta.

Ezzel a volt külügyminiszter - aki szombaton az Amerikai Virgin-szigeteken is megnyerte a jelölőgyűlést - közel került ahhoz, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje, hiszen immár csupán kevesebb mint harminc küldött támogatását kell megnyernie hozzá. Ezt kedden meg is szerezheti, mert a következő előválasztások közül Kaliforniában és New Jerseyben a közvélemény-kutatások őt jelzik győztesnek. A demokrata elnökjelöltséghez 2383 küldött támogatása szükséges.

Puerto Ricóban csaknem kétmillió-kilencszázezren regisztráltatták magukat a választásokra, és a részvételi arány is nagyon magas volt. A kampányban mind Clinton, mind Sanders a karibi sziget óriási, 73 milliárd dolláros adósságának kezelését ígérte. Sanders bizottság létrehozásával vizsgáltatta volna felül az adósságállományt, Clinton pedig átütemezést ígért arra az esetre, ha ő lenne az Egyesült Államok következő elnöke.

A magas részvételi arányt elemzők azzal is magyarázzák, hogy a sziget lakóinak ez volt az utolsó alkalmuk arra, hogy befolyásolják a Fehér Házért folyó küzdelmet. Annak ellenére ugyanis, hogy a sziget lakói amerikai állampolgárok, ahhoz nincs joguk, hogy a novemberi választáson voksoljanak. Puerto Rico státusa ugyanis ezt nem teszi lehetővé: a sziget nem tagja az uniónak, hanem önálló állam, amely önként társult az Egyesült Államokhoz.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×