eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Zeman emberkereskedelemnek minősítette Brüsszel javaslatát a kvótákból való kiváltásra

Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, de az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan nem vette tudomásul - reagált Milos Zeman cseh államfő egy lapinterjúban arra a kérdésre, mi a véleménye arról az EB-javaslatról, miszerint az uniós tagállamok "kivásárolhatnák magukat" a kötelező kvótákból, ha minden be nem fogadott migránsért mintegy 250 ezer eurót fizetnének Brüsszelnek.

"Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, szerkesztő úr. Az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan még nem vette tudomásul" - jelentette ki Milos Zeman abban a beszélgetésben, amelyet vasárnap hozott nyilvánosságra a Parlamentní Listy cseh internetes hírportál. Arra a kérdésre, hogy milyen az esélye a brüsszeli javaslat megvalósításának, a cseh államfő kifejtette: "Természetesen semmilyen. Olvastam néhány lengyel és magyar politikus nyilatkozatát, akik ezt a javaslatot egy őrült agyszüleményének nevezték. Na, nem szeretném, hogy az Európai Bizottságnak része legyen egy pszichiátriai kezelőorvos" - szögezte le Zeman.

Az államfő szerint alaptalan az a néhány aktivista és politikus által hangoztatott vélemény, hogy a migránsválság kapcsán a cseh társadalom radikalizálódik, és a fasizmusra utaló jelek jelentek meg. "Határozottan nem" - válaszolta Milos Zeman, s hozzátette: a cseh társadalom mindössze "előzetesen óvatos" a migránsokkal összefüggésben.

Zeman leszögezte, hogy minden Csehországban érkező migráns "illegális menekült", mert nem tartotta be a dublini szerződés egyik alapszabályát, miszerint menedékjogot az első biztonságos országban kell kérnie. Csehország földrajzi helyzeténél fogva semmiképpen sem tekinthető első biztonságos országnak. "Ha tehát (a menekült) átlépi határainkat, megsérti a dublini szerződést, s ilyen értelemben illegálisan tartózkodik nálunk (Csehországban)" - fejtette ki Zeman, aki következetesen elutasítja az illegális migránsok befogadását, és szigorúbban védené a schengeni övezet külső határait, valamint Csehország határait.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×