eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kosarat kapott a görög miniszterelnök az Európai Tanács elnökétől

Nem tartanak eurócsúcsot Ciprasz kedvéért.

Kosarat kapott a görög miniszterelnök Donald Tusktól, az Európai Tanács elnökétől, aki nem tartja alkalmasnak az időt egy eurócsúcs összehívására, ahol Ciprasz kívánsága szerint legmagasabb politikai szintre vinnék a görög program felülvizsgálatáról folyó vitát. A tárgyalások tovább folynak Athén és az intézmények között az utóbbiak által kért puffercsomagról - írja a BruxInfo.

Donald Tusk elhárította szerdán Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kérését egy rendkívüli eurócsúcs összehívására a programfelülvizsgálatról. „Meggyőződésem, hogy a pénzügyminiszterek még nem értek a munka végére. El kell kerülnünk a bizonytalanság kiújulását Görögországban. Ezért az Eurócsoportnak újra össze kellene ülnie a közeli jövőben, nem heteken, hanem napokon belül” – szögezte le az Európai Tanács elnöke az albán államfővel tartott sajtóértekezletét követően.

Tusk – aki előzőleg telefonon beszélt Ciprasszal – megfigyelők szerint a korábbiakhoz hasonlóan nem kívánt belesétálni abba a csapdába, amit egy újabb, a görög helyzetnek szentelt rendkívüli eurócsúcs összehívása jelentette volna. Egy ilyen esemény ugyanis óhatatlanul lehetőséget adott volna a probléma túldramatizálására, ami kiválthatta volna a pénzügyi piacok negatív reakcióját, végső soron visszahullva magára az euróövezetre.

Nevük mellőzését kérő EU-források szerdán igyekeztek kisebbíteni a görögökkel az új program első felülvizsgálatáról tartott tárgyalások elhúzódását. „Szó sincs holtpontról a tárgyalásokon, csak egyszerűen több időre van szükség a megállapodás nyélbe ütésére” – szögezte le egy bennfentes forrás. A vita egyértelműen azokról az intézkedésekről folyik a hitelezőket képviselő intézmények és a görög kormány között, amelyek egyfajta biztosítékként szolgálnának arra az esetre, ha különböző okok miatt a görög program eltérne a pályáról és nem teljesülnének a fiskális előirányzatok. Ez az intézkedéscsomag – amit előre el kellene fogadnia a görög parlamentnek, de amit csak végső szükséghelyzetben aktiválnának – a GDP körülbelül 2 százalékára rúg, és források szerint főleg a költségvetés kiadásim oldalát célozná. A vita most a fontos részletekről folyik, így arról, hogy egészen pontosan mi legyen a csomagban, mit és milyen formában fogadjon el a parlament, és minek kell történnie a pótintézkedések automatikus beélesítéséhez.

„A Bizottság tárgyalódelegációjának vezetője továbbra is Athénban van, és várja a további instrukciókat” – közölték Brüsszelben, ezzel is értésre adva, hogy nem tekintik drámainak a helyzetet.

Egyesek szerint Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke szaladt múlt pénteken túlságosan előre, amikor e hét csütörtökre harangozta be az Eurócsoport rendkívüli ülését, amelyen úgymond véglegesíthették volna a görög program első felülvizsgálatát. A GDP 3 százalékának megfelelő alapcsomagról és a GDP 2 százalékára rúgó pufferintézkedésekről való megállapodás az előfeltétele annak, hogy a 2015 és 2018 között összesen 86 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét folyósítsák. Görögország négy hónapja nem jutott új kölcsönhöz, és egyes törlesztési határidők közeledte miatt kezd sürgőssé válni számára a megegyezés. Alekszisz Ciprasz ugyanakkor – ahogy a korábbi fordulókban is – szeretné technikairól politikai szintre vinni a vitát, amit ugyanakkor a hitelezők és a jelek szerint az Európai Tanács elnöke is elutasít.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×