eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Obama nyíltan segíti Anglia EU-ban maradását

Kétnapos hivatalos látogatásra Londonba érkezett Barack Obama. Az amerikai elnök teljesen nyíltan igyekszik befolyásolni a szigetország uniós tagságáról június 23-án tartandó népszavazást: szerinte Nagy-Britannia a közösség tagjaként lehet a legerősebb.

Barack Obama még a látszatát sem igyekszik elkerülni annak, látogatásával szeretné befolyásolni a júniusi népszavazás eredményét. Bár már korábban, többször is egyértelművé tette véleményét, most kétnapos látogatásának első napján a Daily Telegraph című konzervatív brit napilapban megjelentetett írásában jelzi: az EU-tagság nem gyengíti, hanem erősíti Nagy-Britannia befolyását a világban. Az amerikai elnök az egyébként az EU-szkeptikus irányvonalat támogató újságban arról ír, Nagy-Britanniának hasznára vált az EU-tagság a munkahelyteremtésben és a gazdasági növekedés szempontjából is, az Európai Unió egységes belső piaca pedig óriási lehetőségeket kínál a brit népnek. A cikkben megismételte azokat a gondolatait is, amelyeket nagyjából egy esztendővel ezelőtt a BBC-nek adott interjújában mondott el.

„Ha az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja, az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében. Ennek a második világháborút követően létrejött intézménynek a léte biztonságosabbá és sikeresebbé teszi a világot. Biztosak akarunk lenni abban, hogy az Egyesült Királyság továbbra is része marad ennek” - mondta egy éve Obama, aki a Daily Telegraph pénteki cikkében ezt úgy egészíti ki, az erős Európa nem fenyegeti, hanem szintén erősíti Nagy-Britannia globális vezető szerepét. Hozzáteszi: a briteknek büszkének kell lenniük arra, hogy az Európai Unió elősegítette a brit értékek terjesztését egészen az európai földrész perifériájáig.

A nyilatkozat nem váltott ki osztatlan sikert a szigetországban. A kilépéspárti tory parlamenti képviselők népes csoportja már korábban arra kérte Obama elnököt, ne avatkozzon bele a népszavazás kampányába, Boris Johnson, London polgármestere pedig "képtelenségnek" nevezte azt az amerikai álláspontot, hogy az EU-tagság erősíti Nagy-Britannia befolyását. De nem ős az egyetlen ezen véleményével.

„Ha a britek a kilépés mellett döntenek, akkor is minden a megszokott módon megy tovább. A minék a világ 7. legnagyobb gazdasága, a Föld 5. legnagyobb katonai erejével rendelkezünk, egy fontos szövetségese vagyunk a NATO-nak, ami egyértelmű garanciája biztonságunknak. Nem hinném, hogy ebből a szempontjából bármi is változna. Amerika kénytelen lesz elfogadni az új valóságot, ahogy mi is minden alkalommal elfogadjuk, bármilyen adminisztráció is vegye át a feladatokat Washingtonban” - nyilatkozta a BBC-nek a kilépés melletti kampány egyik vezéralakja, Liam Fox, konzervatív parlamenti képviselő, David Cameron korábbi védelmi minisztere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×