eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Obama is részt vesz Erzsébet királynő születésnapján

Károly trónörökös és neje, Kamilla cornwalli hercegnő rendez hatvan személyes születésnapi vacsorát a csütörtökön 90 éves II. Erzsébet királynőnek, másnap pedig ő látja vendégül szűk körű vacsorán, csak úgy négyesben, Barack Obama amerikai elnököt és a feleségét. A királynő kilencvenedik születésnapját május közepén ünneplik majd Anglia-szerte.

A Károly herceg által rendezett, csütörtöki hatvan személyes családi vacsora színhelye a Windsori kastély Waterloo terme, amit IV. György király nevezett el így a Napóleon seregei felett aratott győzelem után. A születésnapi felköszöntés feladatát a trónörökös vállalta magára, "Drága mama" megszólítással kezdve beszédét.

Szerdán a királynő még dolgozott, végezte rutinfeladatait: egy postai elosztót látogatott meg, majd felavatott egy zenepavilont a Windsori kastélyhoz közeli Alexandra Parkban. Az ünnepnapon már csak az szerepel a hivatalos programjában, hogy kimenjen a kastély elé üdvözölni az őt éltető tömeget, este pedig Fülöp és Károly hercegek társaságában lángra lobbantja az ezer őrtűzből álló fényláncot, amely hegyen-völgyön keresztül átszeli az egész szigetországot. Mindenhol vidám összejövetel keretében gyújtják meg a tüzet, általában a falvak libalegelőjén, iszogatás, falatozás keretében.

Pénteken Barack Obama elnök és a felesége lesz II. Erzsébet és júniusban 95 éves férje, Fülöp herceg vacsoravendége. A királynő trónra lépése óta tizenkét elnöke volt az Egyesült Államoknak, közülük csak Lyndon Johnsonnal nem találkozott.

A fényes születésnapi ünneplésre május 12. és 15. között kerül sor. Windsorban másfél órás parádét rendeznek, 1500 szereplő eleveníti fel a királynő 90 évét, születésétől, a világháborús viszontagságokon át a koronázásig.

Az az év bizonyára kimarad, amit II. Erzsébet "annus miserabilis"-nak nevezett, akkor érte a családi bajok és botrányok sorozatos megrázkódtatása: előbb a lánya, Anna hercegnő vált el, aztán második legidősebb fia, András yorki herceg házassága ment tönkre, végül a trónörökös frigyét tették tönkre a félrelépések, s betetőzte mindezt Diana tragédiája.

A királynő rangjához illő méltósággal viselte el mindezt, és hallatlan diplomáciai érzékkel tett rendet a családban, olyannyira, hogy immár teljesen elfogadott Károly herceg házassága régi szerelmével, a rokonszenves Kamilla hercegnővel, II. Erzsébet népszerűsége pedig egy jottányit sem csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×