INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

egyház

pápa

bevándorlás

Olaszul tanulnak Ferenc pápa menekültjei

InfoRádió / MTI

A Szent Egyed katolikus közösség római székhelyén kaptak ideiglenes szállást és elkezdtek olaszul tanulni a Ferenc pápával a leszboszi menekülttáborból Rómába érkezett három szíriai menekültcsalád tagjai, miközben az egyházfő gesztusát ellentétes vélemények kísérik a rómaiak és az olasz politika részéről.

Az olasz fővárosba szombaton érkezett tizenkét szíriait a Szent Egyed székháza szálláshelyén helyezték el a római belvárosban található Trastevere-negyedben. Azonnal mindannyian beadták a menekültkérelmet és elkezdtek olaszul tanulni a közösség által indított nyelvtanfolyamon. A Szent Egyed közösség szakmai képzést is nyújt számukra, és segít a felnőttek és gyerekek beilleszkedésében, ahogyan ezt az általa befogadott összes menekülttel teszi.

A szíriai családok szállását, ellátását és a menekültkérelmük költségeit a Vatikán fizeti. Muzulmánok, ezért a Szent Egyed közösség imahelyet is biztosított számukra. A La Repubblica olasz napilap értesülései szerint már egy rövid sétát is tettek Rómában. Elmesélték, hogy végre nyugodtan alszanak, és hosszú idő után meleg vízzel tudnak tisztálkodni.

A hazájában mikrobiológusként dolgozó, 31 éves Nour Zaheda férjével és két éves fiával érkezett Rómába Ferenc pápával. "A pápa úgy viselkedett velünk mint egy apa gyermekeivel. Egyetlen muzulmán ország, egyetlen muzulmán vezető sem gondolt arra soha, hogy befogadjon bennünket úgy ahogyan ő tette" - nyilatkozta a szíriai nő a Corriere della Serának. Társai elmondták, hogy Szíriából elmenekülve három hónap alatt érkeztek meg Leszbosz-szigetére és ezért családonként mintegy hat ezer eurót (1,8 millió forintot) fizettek az emberkereskedőknek.

Ferenc pápa gesztusáról kérdezte a Szent Egyed közösség római székhelye közelében élő olaszokat az Il Tempo jobboldali napilap. A nyilatkozók "nemesnek" nevezték az egyházfő kezdeményezését hangsúlyozva azonban, hogy az egyházfő a rászoruló olaszokat is segíthetné a vatikáni ingatlanokba való befogadásával. Más vélemények szerint Ferenc pápa alázatból és emberségből adott leckét mindenkinek.

"A pápa a lelkekhez szól, a politikusoknak viszont az emberekkel kell törődniük. Attól tartok (a pápa lépése) a jövőt tekintve negatív és keveset használ. Könnyű a Vatikánból felszállni egy repülőre, elmenni öt órára Görögországba, beszédet tartani és hazajönni 12 menekülttel azt szorgalmazva, hogy mindenki ezt tegye" - nyilatkozta Matteo Salvini az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője. Hozzátette: "a pápa azt üzeni (...), hogy ha valaki igazán jó és keresztény, befogad, miközben ha valaki azt mondja, hogy a törvényeket, létszámokat és határokat tiszteletben kell tartani, az csúnya és rossz. Veszélyesnek tartom az ilyen üzenetet, hogy mindenki számára van hely, legálisan vagy illegálisan érkezőknek, nem számít".

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018