eur:
395.15
usd:
371.79
bux:
66246.5
2024. április 16. kedd Csongor

Elképesztő kiszivárogtatás offshore cégekről

Titkos dokumentumok milliói szivárogtak ki offshore cégekről. A forrás egy panamai ügyvédi iroda. Az iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajta. Az érintettek között Vlagyimir Putyin, Lionel Messi és több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély is szerepel.

A Panama-iratok néven vasárnap ismertté vált kiszivárogtatásból világméretű botrány lehet - írja az Index.

Ilyen méretű kiszivárogtatásra eddig még nem volt példa. Az ügyvédi iroda, ahonnan kikerültek az anyagok, a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike. Számos országban rendelkezik fiókirodákkal, Panamán kívül Nevadában és Szingapúrban is regisztrálnak cégeket. Az iratokban 215 ezer offshore cégről szerepelnek adatok. A dokumentumokból kiderül, hogy Vlagyimir Putyin üzlettársai jelentős, de rejtett befolyást szereztek az orosz médiában és az autóiparban. Az újságírók kérdésére a Kreml bejelentette, hogy félrevezető információs támadás zajlik Putyin és baráti köre ellen.

A The Guardian elismeri, hogy Putyin neve nem tűnik fel az iratokban, de családjának, barátainak és a köréjük felrajzolható céghálónak bőven jutott az offshore-pénzekből, összesen közel kétmilliárd dollárnyi.

Fény derül a dokumentumokból arra is, hogy olyan, az USA-ban feketelistás cégeknek és személyeknek is segítettek vagyonuk eltüntetésében, akik korábban mexikói drogbárókkal, terrorszervezetekkel, és Észak-Koreával üzleteltek.

A kínai elnök Hszi Csin-Ping családjához köthető cégek is szerepelnek az iratokban, de Petro Porosenko ukrán elnökről is kiderült, hogy vannak offshore érdekeltségei, és David Cameron brit miniszterelnök elhunyt apjának offshore ügyleteiről is új részleteket fedeztek fel. Mindhárman a korrupcióellenes harc éllovasának számítanak saját hazájukban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×