eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Erőszakos összetűzések történhetnek a macedón-görög határon

Erőszakos összetűzések történhetnek a lezárt görög-macedón határnál a német szövetségi rendőrség egy nem nyilvános elemzése szerint - írta pénteken a Die Welt című német lap.

A görög-macedón határon alkalmazott "korlátozó jellegű határigazgatás" ellenére egyelőre nem tapasztalható, hogy a Görögországban rekedt menedékkérők jelentősebb számban igyekeznének a lezárt szakaszt elkerülve más úton továbbhaladni Közép-Európa felé. Inkább a nyugat-balkáni migrációs folyosó megnyitására irányuló törekvés a jellemző, a menedékkérők "megpróbálják 'lerohanni' a határt, és ebben az összefüggésben emelkedik az erőszakos összecsapások valószínűsége" - idézett a Die Welt a hírportálján a szövetségi rendőrség elemzéséből.

A lap kiemelte, hogy félrevezető az az állítás, miszerint a balkáni útvonalat teljesen lezárták, hiszen továbbra is érkeznek védelmet kereső emberek Németországba. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség március 18. és 23. között 808 úgynevezett irreguláris - szabálytalan - határátlépést regisztrált, 576-ot a bajor-osztrák határon. Irregulárisnak az érvényes papírok vagy vízum nélkül történt határátlépést nevezik.

Amennyiben a jelenlegi szinten marad a menedékkérők beáramlása, az EU-Törökország megállapodás révén befogadandó menekülteket leszámítva körülbelül 50 ezer új ember kerülne be a menekültügyi rendszerbe, ami a menedékjogi kérelmek nagymértékű emelkedése előtti utolsó évben, 2012-ben regisztrált nagyságrendnek felel meg - írta a Die Welt.

A napokban más német lapok is közöltek adatokat az újonnan érkező menedékkérők számának alakulásáról. A szövetségi rendőrség kimutatásain alapuló beszámolók szerint márciusban a hónap 22. napjáig 4587 menedéket kereső ember érkezett, vagyis naponta átlagosan 208.

Tavaly szeptembertől a tél beálltáig gyakran naponta 10-15 ezren érkeztek, majd fokozatosan csillapodott a menekülthullám. Az idén február közepéig még általában 2000 felett volt az érkezők száma, a macedón-görög határ lezárása óta pedig ennek a töredékére esett vissza. Egy nap alatt 300-nál több irreguláris határátlépést legutóbb március 6-án regisztráltak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×