eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Olaszországot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elítélte kedden Olaszországot egy emberrablás ügyében, amelyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei követtek el több mint tíz évvel ezelőtt Milánóban, a terrorizmus elleni harc keretében.

A strasbourgi székhelyű bíróság tájékoztatása szerint az ügy előzménye, hogy a terrorizmussal gyanúsított egyiptomi muzulmán szélsőségest, Musztafa Oszama Naszr (más nevén Abu Omar) imámot az olasz katonai titkosszolgálat (SISMI) és a CIA egyeztetett akciójában 2003-ban a nyílt utcán elrabolták. Visszavitték hazájába, ahol elmondása szerint négy évet töltött börtönben, megkínozták, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották.

Az Európa Tanács égisze alatt működő EJEB kimondta: Olaszország több cikkét is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, például a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a kínzás tilalmáról, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogról szólókat. Az ítéletben emellett hangsúlyozták, hogy az ügyben folytatott olaszországi eljárás nem vezetett el a felelősök megbüntetéséhez.

A strasbourgi bírák ítélete szerint az olasz államnak a jogsértések miatt három hónapon belül összesen 115 ezer euró kártérítést és perköltséget kell kifizetnie Abu Omarnak és feleségének.

Az olasz hatóságok tagadták részvételüket a jelenleg Egyiptomban élő, távollétében azonban Olaszországban hat évi börtönbüntetésre ítélt imám elrablásában. Az EJEB azonban megállapította: a hatóságok tisztában lehettek vele, hogy a férfi úgynevezett "rendkívüli kiadatás" áldozata, amely George W. Bush akkori amerikai elnök 2001. szeptember 11. után kialakított politikájának értelmében a terrorizmus elleni küzdelem szükséges eszközének minősült.

Egy olasz bíróság 2009-ben huszonhárom amerikai állampolgárt, köztük huszonkét CIA-ügynököt ítélt el távollétükben az emberrablással kapcsolatban, a római kormány azonban egyelőre nem kérte kiadatásukat az Egyesült Államoktól. Ez volt a világon az első eset, hogy olyan ügyet tárgyaltak, amelyben a CIA terrorizmussal gyanúsított személyeket rabolt el, és "helyezett ki" kínvallatásra más országokba, ahol ez a módszer megengedett volt.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×