eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kitalált történetet terjesztett egy berlini önkéntes egy menedékkérő haláláról

Kitalált történet volt a német sajtóban szerdán elterjedt beszámoló egy menedékkérő haláláról, amelyet egy civil szervezet önkéntese közölt.

A német főváros rendőrsége szerda este Twitter-üzenetben közölte, hogy kihallgatták az önkéntest, aki beismerte, hogy kitalálta a történetet a szír menedékkérő haláláról.

Az önkéntes szerda reggel egy közösségi portálon azt írta, hogy a menekültügyért felelős berlini tartományi hivatal (Lageso) központja előtt találkozott egy beteg és kimerült szíriai menedékkérővel, aki napok óta hóban-fagyban sorban állt a rossz működéséről országszerte hírhedt hivatalnál. A beszámoló szerint a menedékkérőt befogadta lakásába, majd állapotának romlása miatt mentőt hívott. A 24 éves szíriai fiatalember a mentőautóban meghalt - írta az önkéntes.

A bejegyzés gyorsan elterjedt, a sajtó felkapta az ügyet, a városvezetés vizsgálódni kezdett. A mentőknél és a kórházakban nem találták az állítólagos haláleset nyomát, az önkéntest pedig a rendőrök egészen estig nem tudták kikérdezni, mert bezárkózott és kikapcsolta a telefonját.

Az ügyről megjelent első kommentárok szerint a tartományi rangú Berlinben kialakult siralmas menekültügyi helyzetet jól jellemzi, hogy sokan elképzelhetőnek tartották a történetet.

A Berlinbe érkező menedékkérőknek a Lageso központjában kell jelentkezniük és benyújtaniuk menedékjogi kérelmüket, és a pénzbeli ellátást is ott kapják meg. Az épületnél tavaly nyár óta mindennaposak a tömegjelenetek. A hivatal vezetője a sorozatos botrányok miatt tavaly decemberben távozott, de azóta nem javult a helyzet lényegesen.

Szakértők szerint a gond főleg abból fakad, hogy a súlyosan eladósodott főváros vezetése több mint egy évtizede folyamatos megszorításokkal igyekszik csökkenteni az adósságterhet, és több tízezer embert elbocsátottak a közigazgatásból. Ezért nemcsak a menedékkérők regisztrálására és elhelyezésére, hanem más területekre sincs elég ember, így az egyszerűbb hivatalos ügyek elintézése - például a lakcímváltozás bejelentése - is rendszerint napokig tartó tortúrát jelent a berlinieknek.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×