eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Takarékoskodnia kell Kuvaitnak az olcsó olaj miatt

A költségvetési kiadások csökkentését sürgette, és hatékonyabb költséggazdálkodásra szólított fel szerdán a kuvaiti emír.

Szabah al-Ahmed-al-Szabah lapszerkesztők előtt kijelentette: lépéseket kell tenni és programokat indítani annak érdekében, hogy sikerüljön megbirkózni az alacsony olajárak miatt visszaeső költségvetési bevételek okozta nehézségekkel.

Megfigyelők szerint az uralkodó igyekszik előkészíteni a terepet politikailag kényes intézkedések megtételére, mint például az energia- és élelmiszerár-szubvenciók csökkentése.

A kiadások lefaragására tett első lépés az volt, hogy felfüggesztettek minden külföldi tanulmányutat. Korábban az uralkodó elrendelte az udvar és az alája tartozó intézmények kiadásainak felülvizsgálatát.

Az április 1-én kezdődő, tavaly júliusban elfogadott költségvetés 8,18 milliárd dináros (27 milliárd dollár) deficitet irányoz elő, ez az összkiadások csaknem fele. A költségvetés elkészítésekor azonban még 45 dolláros olajárat vettek alapul, azóta viszont a Brent típusú olaj ára 28 dollár alá esett.

A kuvaiti sajtó már októberben azt írta, hogy közel kétszeresére emelkedhet a benzin ára, és a kormány várhatóan társasági adót vet ki a vállalatokra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×