eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kitoloncolás közben halt meg egy feltételezett dzsihadista kisgyereke

Édesanyjának, egy feltételezett dzsihadistának a kitoloncolása közben életét vesztette egy öthónapos kisgyerek egy török repülőgép fedélzetén - közölték csütörtökön nevük elhallgatását kérő diplomáciai források.

A dél-törökországi Gaziantep városból Isztambulba tartó repülőgép fedélzetén halt meg a szír származású, ám francia állampolgárságú nő, Iman Mahiev kisgyereke. Mahievet a szíriai határ közelében tartóztatták le a török hatóságok, majd az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel való állítólagos kapcsolata miatt kiutasították Törökországból. Isztambul érintésével gyerekével együtt jutott volna el Franciaországba.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a koraszülött kisfiú születési szívrendellenesség miatt hunyt el a Turkish Airlines török légitársaság járatán.

A Dogan török hírügynökség azt írta, hogy az öthónapos kisgyerek útközben lett rosszul, s az újraélesztési kísérletek sikertelennek bizonyultak.

Törökország délkeleti része jelenti a legfőbb "kaput" a Szíriába igyekvő külföldiek, különösen az Európából toborzott "dzsihadistaújoncok" számára.

Az október 10-i, 103 halálos áldozatot követelő ankarai kettős öngyilkos merényletet követően Törökországban megsokszorozódtak a dzsihadista szervezettel kapcsolatba hozható letartóztatások. Az egyik támadó, Yunus Emre Alagöz az Iszlám Állam szimpatizánsa volt.

A 2015. november végén nyilvánosságra hozott legutóbbi hivatalos statisztikák szerint a török hatóságok már több mint 2600 feltételezett dzsihadistát utasítottak ki az országból.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×