INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Egy muszlimellenes és egy antiszemita támadás is történt Marseille-ban

InfoRádió / MTI
Egy muszlimellenes és egy antiszemita támadás is történt szerdán Marseille-ban, a francia belügyminiszter elítélte a két bűncselekményt, de nem hozta őket összefüggésbe a múlt héten elkövetett párizsi terrortámadással.

Egy lefátyolozott nőt, aki a metróból lépett ki, megütött és vágókéssel megvágott egy ismeretlen támadó, miközben megjegyzéseket tett a nő vallásos öltözetére - számolt be róla közleményében a belügyminisztérium.

A délnyugat-franciaországi város másik helyszínén a közlemény szerint egy zsidó iskola tanárát támadta meg az este három férfi, a kezén és a lábán késsel megsebesítették, s közben antiszemita sértéseket zúdítottak rá és az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetet éltették. Támadásuknak egy járőrautó érkezése vetett véget.

A zsidó tanár támadóinak egyike a beszámolók szerint felmutatta Mohamed Merah algériai születésű szélsőséges arcképét is. Merah 12 embert ölt meg 2012-ben egy dél-franciaországi támadássorozatban.

A muszlim nőt a mentők sürgősségi ellátásban részesítették, a zsidó férfit pedig kórházba kellett szállítani, de sebei nem életveszélyesek. A támadók mindkét helyszínről elmenekültek.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter elítélte a két gyűlöletbűncselekményt, s azt mondta, mindent elkövetnek a tettesek kézre kerítése érdekében.

Franciaországban magas szintű készültség van érvényben a Párizsban múlt pénteken elkövetett, több mint 130 ember halálát okozó merényletsorozat miatt, amelyért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.

A címlapról ajánljuk