eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az amerikai szövetségi tagállamok több mint fele nem kíván szíriai migránsokat befogadni

Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Aggályaiknak adtak hangot kanadai tartományok is.

A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts,Michigan, Mississippi, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wisconsin kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.

A főképp republikánus vezetésű államok azt követően foglaltak így állást, hogy kiderült: a párizsi támadások elkövetőinek legalább egyike a szíriai migránsok hullámával érkezett Európába. A kormányzók azt kérték, hogy államukat hagyják ki az országos betelepítési programból, vagy azt, hogy az érkezőket vessék alá rendkívüli átvilágításnak a potenciális biztonsági fenyegetés szempontjából. Elismerték ugyanakkor, hogy hatáskörük nem teszi lehetővé a szövetségi politika felülírását.

Barack Obama elnök hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja a menekültek befogadását, és szégyenteljesnek és "nem amerikai" tulajdonságnak nevezte azt, ha valaki be akarja előttük csapni az ajtót.

A kormányzók egyike, a Texas élén álló Greg Abbott egy Twitter-üzenetben azt követelte, hogy az Egyesült Államok is tagadja meg a szíriai migránsok befogadását, az elnökhöz írott levelében pedig arra figyelmeztetett, hogy "az amerikaiak együttérzését ki lehet használni, hogy az amerikaiakat (a párizsihoz) hasonló halálos fenyegetésnek tegyék ki".

Az amerikai hatóságok 2011 óta mindössze 1500 szíriai menekültet fogadtak be. Az Obama-kormány szeptemberben jelentette be, hogy a következő költségvetési évben 10 ezer ember bebocsátására készül a polgárháborúba süllyedt közel-keleti országból. Eddig csak Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Pennsylvania, Vermont és Washington állam jelezte, hogy kész szíriai menekülteket befogadni.

Rand Paul szenátor, republikánus elnökjelölt-aspiráns bejelentette, hogy törvénytervezetet kíván benyújtani, amelynek értelmében azonnali moratóriumot vezetnének be az amerikai vízumok kiadására a dzsihadista csoportok elől menekülők számára. Az intézkedés mintegy 30 országot érintene, és várakozási időt vezetne be az olyan személyek ügyében, akik vízummentességet élvező államokból kívánnak beutazni az Egyesült Államokba.

Donald Trump, aki szintén republikánus színekben pályázik a Fehér Házra, őrültségnek nevezte a szíriai migránsok befogadását.

A szintén republikánus aspiráns Ben Carson aláírásgyűjtést indított a kormányzat befogadási tervével szemben.

Peter King New York-i republikánus képviselő a Fox News adón hétfőn bírálta Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó NBC televíziónak adott egyik nyilatkozatát, amely szerint a szíriai menekülteket alapos átvilágítási eljárásnak veti alá a hírszerzés, a Nemzeti Terrorelhárítási Központ és a belbiztonsági minisztérium. King szerint ez nem igaz, gyakorlatilag nincs szűrés, mert Szíriában nincsenek adatbázisok.

Közben Kanadában Kathleen Weil, a túlnyomórészt francia ajkú Québec tartomány bevándorlásügyi minisztere hétfőn felszólította az ország nemrég megválasztott kormányfőjét, Justin Trudeaut: a biztonsági aggályok miatt tegyen le arról a tervéről, hogy még az év végéig 25 ezer szíriai menekültet fogad be.

Brad Wall, Saskatchewan tartomány miniszterelnöke sürgette Trudeaut, hogy a Párizsban történtek fényében vizsgálja felül a tervét, mert nem kizárt, hogy így terroristákat enged be az országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×