eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Schetyna: Rajtunk múlik, képesek leszünk-e védekezni

Rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e a halál és a megfélemlítés ellen védekezni, ehhez szükséges az európai szolidaritás - nyilatkozott Grzegorz Schetyna, a lengyel diplomácia távozó vezetője szombat reggeli sajtóértekezletén, a Párizsban elkövetett terrortámadásokat követően.

Schetyna, aki a Polgári Platform (PO) kormányának csütörtöki lemondása után, az új lengyel kormány kinevezéséig továbbá is ellátja a külügyi tárcavezető posztját, kijelentette: "ma mindnyájan franciák vagyunk", a lengyelek szolidárisak Franciaországgal. Ugyanakkor megjegyezte: "az ilyen merénylet a világ akármelyik zugában megtörténhetett". Semelyik város, semmelyik ország nem érezheti magát biztonságban, a civil lakosság védtelen a terrorizmussal szemben - vélte Schetyna.

Hangsúlyozta: "Rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e a halál forgatókönyve és a megfélemlítés ellen védekezni". A távozó külügyminiszter ezzel kapcsolatban az európai szolidaritás szükségességét hangsúlyozta a terror elleni harcban.

A kormányalakító Jog és Igazságosság (PiS) leendő külügyminiszterének bemutatott, várhatóan a jövő hét elején hivatalba lépő, biztonsági szakértőnek ismert Witold Waszczykowski szombat reggel a TNV24 lengyel hírtelevíziónak elmondta: a terrortámadások természetüknél fogva kiszámíthatatlanok. Lengyelország alapvetően arra számíthat, hogy nem válik az ilyen cselekmények színterévé, de "akadhatnak olyan őrültek, akik megállapítják, hogy a támadásokat nem váró állam egy gyenge láncszem". Ezért, vélte Waszczykowski, Lengyelország is bizonyos értelemben veszélyeztetett.

A lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) szombat reggeli közleménye szerint Lengyelországban jelenleg nem áll fenn fokozott terrorizmus veszély. A lengyel külügyminisztérium közölte: egyelőre nincs értesülés arról, hogy az éjjeli párizsi terrortámadások áldozatai között lengyelek is lennének.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×