eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Irak és az öböl menti országok elítélik a támadásokat

Irak, Irán és az öböl menti országok vezetői szombaton sorra elítélték a francia fővárosban előző éjjel elkövetett merényleteket, és nemzetközi fellépést sürgettek a terrorizmus ellen.

"Elítéljük és sajnáljuk a párizsi terrortámadásokat, amelyek rámutatnak, hogy nemzetközi erőfeszítésekre van szükség a terrorizmus elleni harcban, és annak minden országban történő felszámolásához" - jelentette ki a több mint 120 emberéletet követelő merényletek után Bagdadban Haider el-Abádi iraki miniszterelnök, akinek kormánya háborúban áll a több iraki véres merénylet elkövetését magára vállaló és jelentős iraki területet ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) nevű, szélsőséges iszlamista szervezettel.

"Részvétemet kívánom nyilvánítani a francia kormánynak és népnek a tegnapi gyűlöletes terrorcselekmények miatt, amelyek megsértenek "minden etikát, erkölcsöt és vallást" - jelentette ki Bécsben, a nemzetközi Szíria-konferencia előtt Ádel el-Dzsubaír szaúdi külügyminiszter.

Mohammed Dzsávad Zaríf iráni külügyminiszter bejelentette, hogy az osztrák fővárosba utazik, hogy ott az Iszlám Államról és a szélsőségességről tárgyaljon.

A szaúdi külügyminisztérium szóvivője Rijádban kijelentette, hogy a szaúdi királyság határozottan elítéli a terrorcselekményeket, és részvétét fejezte ki a baráti Franciaország kormányának és népének. Hozzátette: Szaúd-Arábia emlékeztet, hogy a nemzetközi közösségnek egyesítenie kell erőfeszítéseit a világ valamennyi térségét veszélyeztető, pusztító sorscsapás megszüntetése érdekében.

Több más, az IÁ elleni nemzetközi szövetségben részt vevő öböl menti ország szintén elítélte a támadásokat. Kalifa bin Zájid al-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke "terrorista és bűnöző" tetteknek nevezte a merényleteket, és táviratban biztosította Francois Hollande francia elnököt országa "teljes szolidaritásáról e nehéz körülmények között".

Kuvait támogat minden olyan erőfeszítést, amelyet Franciaország biztonsága és stabilitása érdekében tesz - közölte a külügyminisztérium szóvivője a KUNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint.

Katar elítélte a fegyveres támadásokat és robbantásokat, amelyek ellentétesek minden erkölcsi és emberiességi elvvel. A QNA hírügynökség által közzétett közlemény szerint Katar - indokaitól függetlenül - minden formájában elítéli a terrorizmust.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×