eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fabius: össze kell hangolni a terrorizmus elleni harcot

Minden korábbinál jobban össze kell hangolni a terrorizmus elleni nemzetközi harcot a Párizst péntek éjjel vérbe borító merényletek után - jelentette ki Bécsben a francia külügyminiszter.

Laurent Fabius az osztrák fővárosban szombaton kezdődő nemzetközi Szíria-konferencia megnyitója előtt hangsúlyozta, a bécsi tanácskozás egyik célja annak világos tisztázása, hogyan lehet erősíteni az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni nemzetközi egyeztetést.

Mintegy húsz ország képviselői ülnek tárgyalóasztalhoz szombaton Bécsben - közöttük John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter -, hogy megpróbáljanak politikai megoldást találni a 2011 óta 250 ezer ember életét kioltó és milliókat menekültsorba taszító szíriai konfliktusra, miközben a résztvevők álláspontja több kérdésben, így Bassár el-Aszad szír elnök sorsával kapcsolatban is különbözik.

A tanácskozáson ott lesznek az ENSZ, az Európai Unió, az Arab Liga, Németország, Szaúd-Arábia, Kína, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Irán, Irak, Olaszország, Jordánia, Libanon, Omán, Katar, Oroszország, Nagy-Britannia és Törökország képviselői, viszont sem a damaszkuszi rendszer, sem a szíriai ellenzék nem képviselteti magát.

A péntek éjjeli véres párizsi merényletek fokozzák a bécsi tanácskozásra nehezedő nyomást. A nemzetközi értekezlet - két hét alatt immár a második - néhány órával a 128 halálos áldozatot követelő terrorcselekmények után kezdődik. A támadások elkövetését eddig senki sem vállalta magára, a gyanú a Szíriában és Irakban jelentős területeket megszállva tartó Iszlám Államra terelődik. Franciaország két éve vesz részt az IÁ elleni nemzetközi szövetségben, és október óta hajt végre légitámadásokat az IÁ szíriai célpontjai ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×