eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A török államfő és miniszterelnök is elítélte a terrortámadást

A török államfő és a miniszterelnök egyaránt mélységesen elítélte szombaton a párizsi terrormerényleteket, és mindketten részvétüket fejezték az áldozatok iránt.

Recep Tayyip Erdogan elnök a világ főbb gazdasági hatalmait tömörítő G-20-as országcsoport antalyai csúcstalálkozója előtt nyilatkozva nemzetközi konszenzust sürgetett a terrorizmus elleni küzdelemben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A nemzetközi terrorizmus kérdése az egyik fő napirendi pont - a szíriai polgárháború és a nemzetközi biztonság mellett - a vasárnap és hétfőn a legszigorúbb biztonsági óvintézkedések mellett tartandó G-20-as csúcsértekezleten, amelyen mások között az Egyesült Államok, Kína, Japán, Oroszország, Kanada, Ausztrália és Brazília vezetői is jelen lesznek. Francois Hollande francia államfő a párizsi merényletek miatt lemondta részvételét. A mintegy 13 ezer résztvevő biztonságára 12 ezer fős erő vigyáz.

Erdogan szavai szerint Törökország saját tapasztalataiból ismeri a terrorizmust és annak következményeit. "Osztozunk (Francois) Hollande elnök és a francia nép fájdalmában" - jelentette ki. Követelte a terrorizmus egyetemes elítélését. "Nem lehet érvényes ezután az a logika, hogy az én terroristám jó, a tiéd rossz. A terrorizmusnak nincs vallása, nincs nemzete, nincs faja, nincs hazája" - szögezte le a török államfő.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök nyilatkozatában azt írta, hogy "ezek a támadások nemcsak a francia nép ellen, hanem az egész emberiség, a demokrácia, szabadság és egyetemes értékek ellen irányulnak". "Törökország teljes mértékben együttműködik Franciaországgal és más szövetséges országokkal a terrorizmus ellen, és teljes elszántsággal fogunk harcolni" - írta a török kormányfő.

Törökországot az elmúlt hónapokban több, a dzsihadista Iszlám Állam terrorszervezetnek tulajdonított támadás érte. Ezek közül a legsúlyosabb az október 10-i ankarai merénylet volt - az ország történetének legsúlyosabb terrorista merénylete -, amelyben 102-en veszítették életüket, és több mint 500-an sebesültek meg.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×