INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Putyin előrelépést vár a nemzetközi terrorellenes küzdelemben

InfoRádió / MTI
Vlagyimir Putyin orosz államfő konstruktív eszmecserékre számít a menekültkérdés és a terrorizmus témájában a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport vasárnap kezdődő antalyai csúcstalálkozóján - ez derült ki az orosz elnöknek az Interfax orosz és az Anadolu török hírügynökség számára pénteken adott interjújából.

Putyin a délnyugat-törökországi Antalyában tervezett kétnapos csúccsal kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy a megbeszélések elősegítik a terrorizmus elleni harcot és a menekültválság támasztotta gyakorlati nehézségek megoldását, s ezt - mint fogalmazott - tükrözni fogják majd a tárgyalások záródokumentumában rögzített, remélhetőleg kiegyensúlyozott végkövetkeztetések is.

Az orosz elnök emlékeztetett: a csúcs török házigazdájának javaslatára kerül az eszmecserék középpontjába ez a két téma.

A stabil fejlődés, a gazdasági növekedés, a nemzetközi kereskedelem kiszélesítése, a befektetések ösztönzése, a foglalkoztatottság problémái - véli Putyin - sokban függnek attól, hogy a nemzetközi közösség mennyire képes megbirkózni a jelenkori kihívásokkal, a terrorizmussal, a migrációs válsággal, amely miatt százezrek érkeztek már Európába, s őket még további tömegek követhetik.

A G20 vezetői munkaebéd keretében tárgyalják meg a két kérdést november 15-én, a csúcstalálkozó első napján - mondta Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. Hozzátette, hogy különösen az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentette fenyegetésekről folytatnak majd véleménycserét. Áttekintik azt is, hogy milyen eszközökkel lehet gátat szabni a terrorizmus terjedésének a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A címlapról ajánljuk