eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A lengyel államfő kormányalakítással bízta meg Beata Szydlót

Kormányalakítással bízta meg pénteken Andrzej Duda lengyel elnök Beata Szydlót, az októberi 25-i parlamenti választásokon győztes Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányfőjelöltjét.

Ezt megelőzően - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t - Beata Szydló telefonon beszélt Orbán Viktorral. A PiS Twitter közösségi oldalán megjelent bejegyzés szerint a magyar kormányfő mellett pénteken dél körül David Cameron brit miniszterelnök is telefonos beszélgetést folytatott Szydlóval. A beszélgetések részleteit egyelőre nem ismertették.

A megbízást követő ünnepi beszédekben az elnök és a kijelölt kormányfő egyaránt a PiS önálló kormányzásából adódó felelősséget hangsúlyozta. Szydlo elmondta: kabinetje mindent megtesz azért, hogy a párt választási programját végrehajtsa. "Jelszavunk a munka és az alázat lesz" - tette hozzá.

Beata Szydlo már hétfőn ismertette leendő kabinetjének összetételét. A PiS kormányfőjelöltjének megbízatása nem volt kétséges, mivel a párt abszolút parlamenti többséggel rendelkezik, önnállóan alakít kormányt, melyet várhatóan a jövő hét elején nevez ki Andrzej Duda.

Az új lengyel kormányfő 1963-ban született bányászcsaládban. 1989-ben néprajzból diplomázott a krakkói Jagelló Egyetemen, posztgraduális képzésen kultúra-menedzsmentből és önkormányzati igazgatásból is diplomát szerzett. 2004-ben az Egyesült Államokban képezte tovább magát az amerikai külügyminisztérium által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíjasaként.

1997 és 1998 között kultúrház-igazgatóként dolgozott szülővárosában, a kis-lengyelországi és sziléziai vajdaság határán fekvő Brzeszcében, ahol 1998-ban polgármesternek választották meg. Ezzel párhuzamosan járási képviselő lett, 2002-ben a vajdasági közgyűlésbe is bekerült. Abban az időben együttműködött a kormányzó Szolidaritás Választási Akció (AWS) pártszövetséggel, amely nemcsak a kormányra lépő PiS, hanem a most fő ellenzéki erővé váló jobbközép liberális Polgári Platform (PO) elődjének is számít.

A PiS-be 2005-ben lépett be, abban az évben választották parlamenti képviselővé. Mandátumát három cikluson át megőrizte. 2010-ben a PiS elnökhelyettesévé választották, akkor lett a PiS gazdasági szakértője is. Hozzájárult több gazdasági jellegű törvényjavaslat kidolgozásához.

2015 januárjában a PiS elnökjelöltje, Andrzej Duda választási stábjának vezetésével bízták meg. Duda májusi elnökválasztási győzelme Szydlo számára is sikert hozott: júniusban a PiS elnöksége úgy döntött, hogy parlamenti választási győzelem esetén ő lesz a párt kormányfőjelöltje.

Az 53 éves politikus immár a harmadik nő Lengyelország történelmében, aki - Hanna Suchocka és Ewa Kopacz után - miniszterelnöki tisztséget tölt be. Férje, Edward Szydlo történész és pedagógus. Két felnőtt fia van, a kisebbik orvosnak készül, az idősebb papnövendék.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×