eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Törékeny az új mianmari demokrácia

Mianmarban a részeredmények szerint elsöprő fölénnyel nyerte meg a hétvégi parlamenti választást a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi ellenzéki vezető pártja. A Demokratikus átalakulás azonban így sem zökkenőmentes.

Úgy tűnik, most már tényleg révbe ért a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi, több évtizedes küzdelme után a Mianmarban a hétvégén tartott demokratikus választás eredményeképpen az egykori katonai juntához közel álló kormánypárt megsemmisítő vereséget szenvedett.

A választási bizottság két nappal a szavazás után, ma tette közzé az első hivatalos részeredményeket: a parlament 440 fős alsóházának első 54 választott mandátumából 49-et szerzett meg az Aung San Suu Kyi vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű ellenzéki párt. A regionális törvényhozásokban az eddigi ismert 107 képviselői hely közül 97-et birtokol az NLD, és mindössze három helyi képviselője lesz a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának.

"Valószínűleg megszereztük az elérhető parlamenti helyek mintegy 75 százalékát, ami már elegendő ahhoz, hogy önállóan alakítsunk kormányt, ehhez a mandátumok legalább 67 százaléka szükséges" - mondta még a részeredmények bejelentése előtt a BBC-nek a történelmi jelzőkkel illetett választás után adott első interjújában a Nobel-díjas ellenzéki, aki pártjával 1990-ben már egyszer ért el ilyen elsöprő győzelmet. Akkor fél évszázadnyi katonai diktatúra után tartották meg az első választásokat. Bár pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért a mandátumok 81 százalékát szerezte meg, röviddel a választások után a hadsereg a hatalom átadása helyett bebörtönözte a párt legtöbb tagját. Aung San Suu Kyi az elmúlt 20 évből 15-öt házi őrizetben töltött. Most abban bízik, más lesz a helyzet.

"Más időket élünk, az emberek is megváltoztak azóta, sokkal jobban foglalkoztatja őket a politika, mint 25 évvel ezelőtt, de a 2012-es kampányidőszakhoz képest is. És ne felejtsük el a tömegkommunikációban lezajlott forradalmat, az emberek böngészhetnek a világhálón, azonnal értesülnek róla, hogy mi történik.

Megnehezült a dolguk azoknak, akik szabályozni szeretnék az életünket" - mondta az ellenzéki vezető, aki legutóbb 2013 szeptemberében járt Magyarországon és tartott előadást a Corvinus Egyetemen. Akkor beszélt a 2008-ban elfogadott, véleménye szerint a világ egyik legnehezebben módosítható alkotmányáról, ami a törvényhozási helyek 25 százalékát fenntartja a katonaság delegáltjainak.

Az alaptörvényen pedig csak a szavazatok több mint háromnegyedével lehet változtatni. Ráadásul a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú, jelentős pénzeszközöket felemésztő minisztérium - a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca - vezetőit, és a katonaság a legfontosabb vállalatok ellenőrzésével a gazdaságot is a kezében tarthatja. Az alaptörvény ráadásul lehetővé teszi, hogy a hadsereg bizonyos feltételek mellett újra átvegye a hatalmat - tehát különösen törékeny a mianmari demokratikus átalakulás, mivel a katonaság kénye kedve szerint változtathat a feltételeken.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×