eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Juhász: A Híd párt a horvát választások nagy nyertese

A horvát választások után sem az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt, sem pedig az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nem tud egyedül többségi kormányt alakítani - mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában Juhász József. Az ELTE egyetemi docense szerint a választások nagy nyertese ebben a helyzetben a Most (magyarul Híd) párt, amely 19 mandátumot szerzett a törvényhozásban.

A nem hivatalos, de véglegesnek tekinthető adatok alapján 56-56 helyet szerzett a horvát parlamentben a két vezető erő. Már megkezdődött a koalícióépítés, és vannak egyértelműen az egyik vagy a másik oldalhoz írható politikusok is - mondta el Juhász József, az ELTE egyetemi docense az InfoRádió Aréna című műsorában.

Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi adatok szerint a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség és a Szociáldemokrata Párt vezette választási szövetség egyaránt 56-56 mandátumot szerzett a 151 tagú zágrábi törvényhozásban. A harmadik helyen álló Híd Függetlenek Listája 19 képviselői helyre számíthat.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének jelöltje a szavazatok 50,2 százalékát, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének jelöltje a voksok 49,7 százalékát szerezte meg.

A választások nagy nyertese ebben a helyzetben a Most (magyarul Híd) párt - értékelte az eredményeket az ELTE egyetemi docense.

"Ez egy új párt, amely a saját identitását, választási retorikáját kifejezetten arra építette, hogy ő meg akarja haladni az eddigi kimerült hatalom uralmát Horvátországban, le akarja váltani az országot negyed százada uraló kétpárti rendszert és egyikkel sem akar együttműködni. A HDZ-től való távolságuk egy kicsit nagyobb, mint a szociáldemokratáktól" - mutatott rá a szakértő.

Juhász József azt sem tartja kizártnak, hogy a Most kívülről támogathat egy kisebbségi szociáldemokrata kormányt.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×