eur:
389.4
usd:
361.95
bux:
68592.76
2024. május 7. kedd Gizella

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik Litvániában magyarok részvételével

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik hétfőn Litvániában tíz ország kétezer katonájának, közte magyarok részvételével - jelentette be a balti ország védelmi minisztériuma.

A Vaskard (Iron Sword) fedőnevű manővert a Pabrade litván város körzetében lévő gyakorlótéren rendezik.

Kilenc NATO-ország egységei - Egyesült Államok, Csehország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország - valamint Grúzia katonái közösen hajtanak végre védekező és támadó jellegű műveleteket.

A hadgyakorlatra a szövetségesek a Klaipedában lévő tengeri kikötőn, valamint a főváros, Vilnius nemzetközi repülőterén keresztül, továbbá közutakon terepjárókat, teherautókat és más katonai felszereléseket vittek.

A litván kormány jóváhagyta 915 külföldi katona érkezését a manőverekre, amelyek november 20-ig tartanak.

A Vaskard hadgyakorlatot már második alkalommal tartják. Tavaly eredetileg csupán litván katonák vettek volna részt benne, de az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után döntöttek úgy a walesi NATO-csúcstalálkozón, hogy megemelik a szintjét, nemzetközivé szélesítik a kiképzést, egyben megerősítik a szövetség keleti szárnyát.

A Krím-félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Lengyelország mellett a három balti állam, Litvánia, Észtország és Lettország is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×