eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orosz gép: Egyiptommal nem osztottak meg terrortámadásra utaló értesüléseket

Nem osztották meg Egyiptommal azokat a hírszerzői értesüléseket, amelyek arra utalnának, hogy az egy hete történt légi katasztrófát terrortámadás okozta volna - mondta szombaton Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel közös kairói sajtótájékoztatóján.

"Hallottunk ilyen információkról, de az egyiptomi biztonsági szolgálatokkal nem osztották meg ezeket, ami komoly kérdéseket vet fel, hiszen mi vagyunk az üggyel legszorosabb kapcsolatban álló fél" - mondta Sukri.

"Abból indultunk ki, hogy értesítenek minket a rendelkezésükre álló műszaki részletekről, ahelyett, hogy a sajtóban jelentetik meg őket" - tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy a szerencsétlenség körülményeire vonatkozó vizsgálatok mindeddig nem vetettek fényt a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépet érő tragédiát kiváltó okra.

Több nyugati kormány is azt valószínűsítette biztonsági értesülésekre hivatkozva, hogy merénylet okozta a tragédiát, amelynek során 224 ember vesztette életét. Számos ország ezért felfüggesztette a Sarm-es-Sejkbe irányuló légi forgalmát, ami kényesen érinti az idegenforgalomtól jelentősen függő egyiptomi gazdaságot.

Egyiptom megérti az orosz gépet ért szerencsétlenség körülményeivel kapcsolatos aggodalmakat - mondta Sukri, és hangsúlyozta, hogy Kairó szorosan együttműködik az érintett országokkal a szerencsétlenség hátterének felderítésében. A nyilvánosságot afelől biztosította, hogy országa mindent megtesz a szóban forgó országok megnyugtatásáért. "Egyiptom biztonságos ország" - jelentette ki.

A terrorveszéllyel kapcsolatban Sukri megjegyezte: mindig is arra ösztönöztük szövetségeseinket, hogy lépjenek fel nagyobb határozottsággal a szélsőségesekkel szemben. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy országa egyike a dzsihadistákkal szembeni harc frontvonalán lévő országoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×