INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A németek szerint nem szabad hibáztatni a keleti uniós tagországokat

InfoRádió / MTI
A menekültek befogadása körüli vitában nem szabad erkölcsi alapon "ujjal mutogatni" az Európai Unió keleti térségének tagállamaira, de le kell folytatni a vitát, mert a menekültválság miatt minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy zátonyra fut az EU - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár hétfőn Berlinben, a régió és Németország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésével foglalkozó német külgazdasági szövetség (Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft) konferenciáján.

Nemcsak az EU-hoz 2004 óta csatlakozott tagországok viszonyulnak "tartózkodóan" a menekültek befogadásához, hanem például Franciaország is - emelte ki az alkancellár.

A csupán 25 éve demokráciában élő kelet-közép-európai országok megértéséhez pedig figyelembe kell venni, hogy 25 évvel a második világháború után az akkori Nyugat-Németország társadalma is másként viszonyult volna egy olyan menekülthullámhoz, mint a mostani.

Ennek ellenére beszélni kell a menekültek befogadásáról, és a keleti uniós tagállamoknak tudniuk kell, hogy a válság annak az EU-nak a kudarcával fenyeget, amelytől nagyon sok támogatást kaptak - tette hozzá Sigmar Gabriel.

A címlapról ajánljuk