eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Stratégiailag fontos települést foglaltak el a dzsihadisták Szíriában

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elfoglalt egy települést a kormányerőktől a Szíria középső részén fekvő Homsz tartományban, és ezzel vészesen közel került a fővárost, Damaszkuszt az ország északi részével összekötő fő közlekedési útvonalhoz - jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A londoni székhelyű ellenzéki szervezet beszámolója szerint az IÁ támadást intézett a kormányhoz hű csapatok ellen a tartomány délkeleti részén fekvő Mahín környékén, és vasárnap hatalmába is kerítette a települést. A harcokban legalább 50 kormánykatona meghalt vagy megsebesült az OSDH értesülései szerint.

Mahín bevételével a dzsihadisták 20 kilométerre megközelítették a Damaszkuszt Homsz tartomány székhelyével és azon keresztül az ország északi részével összekötő kulcsfontosságú autópályát.

A településen eddig tűzszünet volt érvényben a kormányerők és a felkelők között, de a helyzet az IÁ harcosainak érkezésével felborult, és az ottani milíciák sok tagja csatlakozott a dzsihadisták ostromához - közölte helyi forrásokra hivatkozva az OSDH igazgatója, Rámi Abder-Rahmán.

Az IÁ korábban már elfoglalta a Mahíntól keletre lévő, kulcsfontosságú el-Karjatein települést, és vasárnap újabb támadást indított, ezúttal a többségében keresztények lakta Szadad városa ellen, amely 14 kilométerre van a Damaszkusz-Homsz autópályától.

A 360 kilométer hosszú autópálya nagy részét egyébként az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front ellenőrzi. A Hezbollah libanoni síita radikális szervezet, iráni fegyveresek és orosz légicsapások által támogatott kormányerők nemrég indítottak offenzívát az útvonal visszaszerzésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×