INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A cseh belügyminiszter szerint Magyarország sem tartja be az európai szerződéseket

InfoRádió / MTI
Ha a schengeni övezet összes tagállama betartaná az érvényes európai szerződéseket, akkor egyetlen illegális bevándorló sem juthatna el Csehországba - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter abban az interjúban, amelyet az Aktuálne.cz hírportál közölt péntek délelőtt. A politikus Magyarországot is a szerződést be nem tartó államok közé sorolta.

"Ha minden európai állam betartaná az európai jogrendszert, akkor egyetlen illegális migráns sem lehetne a Cseh Köztársaságban. Azért, mert ezeket az embereket a schengeni övezetbe való belépés után az első biztonságos országban őrizetbe vennék, nyilvántartásba vennék őket, valamiféle dokumentummal látnák el, és ujjlenyomataik benne lennének az összeurópai nyilvántartásban. Ha tehát az emberek e nélkül érkeznek hozzánk, az azért van, mert néhány ország - Görögország, Olaszország, Szlovénia, Magyarország, Ausztria - nem teljesíti kötelességeit" - jelentette ki Milan Chovanec.

Az MTI érdeklődésére - értelmezhető-e ez a kijelentés úgy, hogy a cseh miniszter szerint Magyarország sem tartja be a schengeni szerződéseket és nem teljesíti kötelességeit - a belügyminisztérium sajtóosztálya délig nem válaszolt.

Chovanec az interjúban elmondta: a migrációs hullám, amely destabilizálja a környező államokat, Csehországot eddig kevésbé érinti; az ország biztonsági helyzete stabil.
Az illegális migránsok beáramlása Csehországba az utóbbi hetekben lényegében leállt, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy "a magyarok kerítést építettek", másrészt "nem kizárt, hogy a mi kemény fellépésünk következtében is" - jegyezte meg a miniszter.

Milan Chovanec úgy véli, hogy a migrációs válság megoldása érdekében Európának végleg el kellene hagynia a zsákutcát jelentő menekültkvótákat, és meg kellene erősíteni a külső schengeni határok védelmét. A cseh minisztert aggasztja, hogy a migrációs ügyben Európa nagyon megosztott. Hozzátette: azok - osztrákok és németek - , akik korábban Orbán Viktort bírálták a kerítésépítés miatt, most maguk is kerítést akarnak építeni.

A címlapról ajánljuk