eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György

Kritikus a helyzet Európában a menekültáradat miatt

Németországban egyre feszültebb a koalíciós pártok viszonya, a bajor CSU a hétvégéig adott időt Merkel kancellárnak, hogy gátat vessen a menekültek ellenőrizhetetlen bevándorlásának. Ausztria közben elismerte, hogy kerítést épít az osztrák-szlovén határra. A görög partokra továbbra is több ezer migráns érkezik naponta.

Németországban egyre erősebb a koalíciós feszültség a kancellár pártja, a konzervatív CDU és a bajor testvérpárt, a CSU között - jelentette Vincze András, az InfoRádió németországi tudósítója.

"Horst Seehofer a hétvégéig adott időt Angela Merkelnek, hogy gátat vessen az ellenőrizhetetlen bevándorlásnak. A kancellár válaszában leszögezte: a jelenlegi helyzetben nincs mód a újonnan érkezők beözönlésének gombnyomással történő leállítására, azonban azt is bejelentette, hogy szombaton rendkívüli értekezletre várja Seehofert Berlinbe, a kérdés megvitatására."

A Bild szerint Horst Seehofer, a CSU elnöke akár a pártját a szövetségi kormányban képviselő minisztereket is visszahívhatja, ami a nagykoalíciós kormány végét jelentené. A német belügyminiszter eközben maradásra és hazájuk felépítésére szólította fel Afganisztán állampolgárait és elfogadhatatlannak nevezte az afgán menedékkérők nagy számát.

Továbbra is kritikus a helyzet a bajor-osztrák határon a menedékkérők áradata miatt, és a bajor belügyminiszter ismét élesen bírálta az osztrák hatóságokat, amiért egyeztetés nélkül éjszakánként ezres nagyságrendben szállítanak embereket a határra.

Az osztrák belügyminiszter egy reggeli rádióműsorban elismerte, hogy míg korábban csak "építési jellegű" munkák megkezdéséről beszélt az osztrák-szlovén határon, valójában kerítésről van szó, ám ezt délutánra Werner Faymann osztrák kancellár - akinek nyilatkozatai már többször is ellentétesek voltak országa későbbi politikájával - már megpróbálta finomítani és úgy fogalmazott, hogy nem kerítést, csupán kaput építenek a határra oldalsó szárnyakkal.

A szlovén nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után Miro Cerar miniszterelnök úgy fogalmazott: Szlovénia azonnal megkezdheti egy kerítés építését a horvát határ mentén, ha a kormány szükségesnek tartja ezt, de reméli, hogy az európai uniós intézkedések hatására lelassul a menekültáradat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák kerítésépítés bejelentésére azzal reagált, hogy minden európai vezetőnek be kell fejeznie a kettős beszédet a migrációs válság kezelésével kapcsolatban, ugyanis Bécs korábban bírálta Magyarországot a kerítés miatt, így "Európában kétfajta kerítést lehet építeni, és alkalmazni lehet a kettős mércét."

Az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter bejelentette, hogy ötezer, a schengeni külső határon szolgáló rendőrnek és családtagjaiknak, összesen 15 ezer embernek nyújt 800 millió forintos keretösszegben üdülési lehetőséget a kormány. Balog Zoltánt hallják.

"Természetesen azokon múlik elsősorban a siker, akik ott személyesen helyben szolgálatot teljesítenek."

A pozsonyi kormány jóváhagyta, hogy Szlovákia egy hadgyakorlat keretében, ám a migránsválsággal összefüggésben harminc katonát és tíz haditechnikai eszközt küld Magyarországra.

Szerbiában legalább tizenöt kaszárnyát alakítanak át befogadóközponttá, hogy szálláslehetőséget biztosítsanak a téli időszakban érkező migránsoknak, Svédországban ismét felgyújtottak egy menekültek számára kijelölt szálláshelyet, míg a görög partokra továbbra is több ezer migráns érkezik naponta. 

Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig kijelentette, hogy változtatni kell az európai menekültügyi politika alapját jelentő dublini rendszeren, mert "nem működik". Hozzátette: a bizottság várhatóan 2016 tavaszára fogalmazza meg javaslatait.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×