eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

Kilenc százalékkal jutottak be a magyar szervezetek a Kárpátalja megyei tanácsba

A bejutási küszöböt közel kétszeresen meghaladó, 8,95 százaléknyi szavazattal jutott be a Kárpátalja megyei tanácsba (közgyűlésbe) a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választáson közös listával induló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) - adták hírül kárpátaljai hírportálok kedden, a megyei tanácsi választáson leadott voksok összeszámlálásának befejezése után. Egy ungvári politológus a kárpátaljai magyarok választási szereplését kiválónak értékelte.

A KMKSZ és UMDSZ közös listájáról nyolc képviselő kerül be a Kárpátalja megyei tanácsba. A szeptemberben megkötött választási megállapodásnak megfelelően a két magyar szervezet négy-négy képviselőt delegál a megyei önkormányzati testületbe.

A szavazatok 20 százalékát megszerző, Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt 18, a 16,7 százalékot elért hatalompárt, a Szolidarniszty (Szolidartitás) 16, a 12 százalékkal befutó Vidrodzsennya (Újjászületés) 11, a 8,7 százalékot kapott Batykivscsina (Haza) párt 8, az Oppozicijnij Blok (Ellenzéki Tömörülés) 4 képviselővel lesz jelen a megyei tanácsban.

Kiválónak értékelte a kárpátaljai magyarok választási szereplését Szerhij Fedaka ungvári politológus és publicista a Goloskarpat.info hírportálon kedden közölt választási elemzésében. Mint írta, a magyarok európai elveket mutattak fel, amikor az egymással rivalizáló két pártjuk a választások előtt kiszámította, hogy külön-külön egyikük sem győzhet, ezért összefogtak, és a számításuk teljesen bevált. "Az ukránoknak a magyaroktól kell politikai kultúrát tanulniuk" - jegyezte meg a szakember.

Viktor Baloga, Kárpátalja legbefolyásosabb politikusa, a JC vezetője még a végleges választási eredmények közzététele előtt azt nyilatkozta, hogy pártja a megyei tanácsban kész koalícióra lépni a magyar képviselőkkel.

Dmitro Tuzsanszkij, az Ukrán Választók Bizottsága (KVU), az ukrajnai választások tisztaságára felügyelő civil szervezet kárpátaljai részlegének vezetője egy kijevi tévécsatornának adott hétfői interjújában fölényesnek nevezte a magyar szervezetek szereplését a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásokban a vasárnapi helyhatósági választáson. Magyar szempontból sikeresnek mondta a megyei tanácsi voksolást is, ami szerinte a KMKSZ és az UMDSZ összefogásának köszönhető.

Magyar győzelem született a vasárnapi helyhatósági választáson a beregszászi járásban, ahol a KMKSZ megszerezte a szavazatok 30 százalékát. A második helyen a JC, a harmadikon pedig az UMDSZ végzett. A leadott voksok mintegy 75 százalékával a szavazók megerősítették Babják Zoltánt Beregszász polgármesteri tisztségében.

A Nagyszőlősi járási tanácsba bejutott mind a KMKSZ, mind az UMDSZ, a testületben az előbbi hét, az utóbbi négy képviselővel lesz jelen. Az előzetes adatok szerint Bocskai Istvánt is újraválasztották Nagyszőlős polgármestereként.

Nem végleges adatok szerint lesz magyar érdekképviselet az ungvári városi tanácsban, ahol a KMKSZ a szavazatok 5,8 százalékát szerezte meg. Munkácson ugyancsak bejutott a KMKSZ a városi tanácsba a voksok közel 6,5 százalékának megszerzésével. Jól szerepeltek a magyarok Csap megyei jogú városban is, ahol a szavazatok több mint 25 százalékát kapták.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×