eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rajoy: a spanyol demokrácia eddigi legintenzívebb kormányzati ciklusa átformálta az országot

A spanyol demokrácia történetének eddigi legintenzívebb kormányzati ciklusa ért véget, amely átformálta az országot, előreléptek a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés területén, és helyreállt a bizalom - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfőn Madridban, és hivatalosan bejelentette a parlamenti választások december 20-i időpontját.

A kormányfő a kormányülést követő sajtótájékoztatón az elmúlt négy évet értékelve büszkeségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy országa ezekben az években megmutatta: képes rekord idő alatt leküzdeni egy rendkívül kényes helyzetet.

Felidézte, hogy 2011-ben, amikor hatalomra került a konzervatív Néppárt (PP), az ország a "fék nélküli zuhanás" állapotában volt, a csőd és az euróövezet elhagyásának veszélye is fennállt. "Ezt kellett megállítani, és megváltoztatni az irányt" - jelentette ki.

Mint mondta, a kormány reformjainak köszönhetően ez sikerült is, amelyet igazolnak a spanyol gazdasági adatok. Példaként említette, hogy 2011-ben naponta 1430 munkahely szűnt meg, míg idén minden nap 1492 új munkahely jön létre. Soha nem sikerült még annyival csökkenteni egy év alatt a munkanélküliséget, mint idén - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormányzati ciklusban összesen 436 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Mariano Rajoy beszélt arról is, hogy az euróövezetben Spanyolországtól várható a legnagyobb gazdasági növekedés idén, a kormány előrejelzései szerint 3,3 százalékos GDP-arányos növekedés.

A kormányfő a Katalóniában kialakult helyzetet nevezte az elmúlt négy év legnagyobb, demokráciát érintő kihívásának. Hangsúlyozta, hogy mindig kész volt a párbeszédre, de szerinte a nemzeti szuverenitásról csak a spanyol nép dönthet, így erről ő nem tárgyalhat.

Spanyolországban a kormányfő hívja össze a parlamenti választásokat, az erről szóló dekrétumot a kormány hagyja jóvá, és a király aláírásával hitelesíti. Az időpontot a spanyol törvények szerint 54 nappal a választások előtt kell kihirdetni. A rendelet kimondja a jelenlegi parlament feloszlatását is.

A jogszabályok értelmében a választások összehívásakor meg kell határozni az új parlament megalakulásának idejét is, ez 2016. január 13-án lesz.

A december 20-i spanyol parlamenti választásokon az alsóházba 350 parlamenti képviselőt, a felsőházba 208 szenátusi tagot választanak.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi kormánypárt nyerheti meg a választásokat, de jóval kisebb fölénnyel mint négy éve, amikor abszolút többséget tudott szerezni a törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×