eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Napi háromezer útlevelet állítanak ki a szíriai hatóságok

Az idei évben jelentősen megnőtt Szíriában az útlevéligénylések száma, és a hatóságok csak 2015-ben több mint 800 ezer, napi átlagban háromezer úti okmányt adtak ki - közölte a kormány közeli al-Vatan című napilap hétfőn a kivándorlásért felelős minisztérium adataira hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy míg tavaly átlagban napi ezer igénylés érkezett be, addig idén ez a szám ötezerre nőtt. A hatóságok idén eddig 829 ezer - vagyis naponta 3 ezer - útlevelet állítottak ki.

A szíriai kormány fontos bevételi forrásának számít az útlevelek kiállítása, amiből a lap értesülései szerint az év kezdete óta 470 millió eurónyi (146 milliárd forint) bevételre tett szert Damaszkusz. Míg belföldön a kérvényezőknek átszámítva 15 eurónyi összegbe kerül kiállítania az okmányt, addig külföldön ez az összeg 363 eurónak felel meg.

Az al-Vatan továbbá úgy értesült a minisztériumi forrásból, hogy a hamis okmányok iránti kereslet is megnőtt, mivel Európában nagyobb valószínűséggel kaphatnak politikai menedékjogot útlevél birtokában. "Egy hamis szíriai útlevél ára manapság 4 500 és 5 400 euró között mozog" - mondta a minisztérium egy képviselője a lapnak. Svédország, Dánia és Norvégia már küldöttségeket is menesztett Szíriába, hogy tájékozódhassanak az okmányhamisítás elleni küzdelem eszközeiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×