INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tel-Avivban ünnepi fogadáson emlékeztek meg az 1956-os forradalom évfordulójáról

InfoRádió / MTI
Tel-Avivban Magyarország nagyköveti rezidenciáján tartott ünnepi fogadással emlékeztek meg az 1956-os forradalom évfordulójáról.

A csütörtöki megemlékezésen az izraeli magyar közösség vezetői és a diplomáciai testületek képviselői mellett jelen volt és beszédet mondott az izraeli látogatáson tartózkodó Trócsányi László igazságügyi miniszter, Szilván Salom izraeli miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, valamint Nagy Andor, Magyarország tel-avivi nagykövete.

Nagy Andor köszöntőjében szólt az ezekben a napokban, hetekben az erőszakhullám miatt Izraelre jellemző rendkívüli biztonsági helyzetről, s megemlítette, hogy ő maga is szemtanúja volt néhány napja Jeruzsálemben egy késeléses merényletnek. Elítélte az ártatlan civilek elleni erőszakos akciókat, s kijelentette, hogy Izraelnek alapvető joga a rend és a törvényesség fenntartása.

Trócsányi László beszédében hangsúlyozta, hogy október 23. a - két népben közös - béke és szabadság utáni törekvést szimbolizálja. Kiemelte a két népet összekötő szoros kapcsolatokat is, a zsidók hosszú időre visszatekintő magyarországi jelenlétét, sikereit a gazdasági és kulturális életben.

Felhívta a figyelmet a történelmi tragédiák idején a remény fontosságára, s történelmi áttekintésében emlékeztetett rá, hogy a háború után a szocialista időkben évtizedekig nem lehetett megemlékezni a holokausztról.

Szólt a szabadságért és demokráciáért küzdő magyar zsidókról, külön megemlítve Angyal Istvánt, a legendás forradalmi harcost, volt auschwitzi foglyot, akit az ötvenhatos forradalom leverése után kivégeztek.

Trócsányi László üdvözölte a rendszerváltás után beköszöntött magyarországi zsidó reneszánszt és a megújult magyar-izraeli diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat.

Szilván Salom Izrael jelenlegi politikai és biztonsági nehézségeiről szólt, majd örömét fejezte ki, hogy Magyarország a magyar nép tagjaként tekint az izraeli magyarokra is, és hangsúlyozta a két ország közti diplomáciai és tudományos kapcsolatok magas szintjét.

Az ünnepségen részt vett Ilán Mór, Izrael Magyarországra delegált nagykövete, Debrecen város és testvérvárosa, Risón-Lecijón képviselői, s a helyi magyar közösség prominens tagjai, köztük Daniel Herskovic volt tudományügyi miniszter, a Bar Ilán egyetem elnöke.

A címlapról ajánljuk