eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Törökország szíriai menekültek újabb százezreinek érkezésére számít

További 350 ezer szíriai menekült érkezésére számít Törökország az Aleppó környékén zajló heves harcok miatt. A tömeg még hétvége előtt megindulhat - írta szerdán a Hürriyet című napilap hivatalos forrásokat idézve.

A szíriai türkmén kisebbség egyik képviselője a török újságnak elmondta, hogy Aleppó déli körzetéből már mintegy 50 ezren indultak útnak Törökország felé. Az észak-szíriai nagyváros a török határtól mintegy 50 kilométerre található. A térségben a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek az orosz légi támadások segítségével az utóbbi napokban több területet sikerült visszafoglalniuk a felkelőktől.

Aleppó a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása előtt a közel-keleti ország gazdasági központja és több mint 2 millió lakosával a legnagyobb városa volt. A metropolisz feletti ellenőrzésért már egy ideje harcot vívnak egymással a kormányerők és a felkelők, miközben Aleppó keleti részén az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet tör előre.

A török kormány attól tart, hogy a szeptember végén Szíriában indított orosz katonai intervenció több fronton is lényegesen megváltoztathatja a jelenleg fennálló helyzetet, ami több mint egymillió új menekült Törökországba érkezését vetíti előre. Az eurázsiai országban már így is mintegy 2 millió szíriai menekült él, akik közül mind többen szeretnének eljutni Európába. Az Európai Unió jelenleg tárgyalásokat folytat Ankarával annak érdekében, hogy gátat vessen a menedékkérők tömeges beáramlásának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×