INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szlovén ellenzék: a kormánynak Orbán Viktor példáját kellett volna követnie

InfoRádió / MTI
Más helyzetben lenne most Szlovénia, ha Miro Cerar és kormánya Magyarország példáját követi és drótkerítéssel erősíti meg azokat a határszakaszokat, amelyek most migrációs nyomás alatt vannak - mondta Vinko Goren jobboldali parlamenti képviselő, a Janez Jansa által vezetett volt jobboldali kormány belügyminisztere szlovén újságíróknak szerdán.

Több ellenzéki képviselő is ellátogatott a brezicei, rigonicei és az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontokba, és az ott uralkodó körülmények, továbbá a Szlovéniára nehezedő migránsválság miatt keményen kritizálta a szlovén baloldali kormányt.

"Ha megtettük volna azt, amit Magyarország, akkor a világnak és a menekülteknek is időben tudtára adhattuk volna, hogy határaink zárva vannak előttük" - mondta.

Ivan Molan, Brezice polgármestere úgy nyilatkozott: az elmúlt napok eseményei után, nem kívánnak több migránst fogadni területükön.

A brezicei befogadóállomáson szerdán délelőtt tűz ütött ki és huszonhét sátor égett le. A gyújtogatást szándékosan követték el a migránsok, mert nem voltak megelégedve a lassú regisztrációs folyamattal és az osztrák határra való szállításuk gyorsaságával. Hétfő este ugyanebben a táborban nagyobb dulakodásra került sor, és paprika-sprayt is bevetett a szlovén rendőrség a migránsok ellen, akik botokkal és kövekkel támadtak egymásra.

A polgármester szerint a migrációs eljárás embertelen a szlovén rendőrökkel és a menekültekkel szemben is, akiknek kilométereket kell gyalogolniuk a horvát határtól, hogy a befogadóállomásra érjenek, majd regisztrálják őket.

A 24sata horvát napilap arról írt: több település vezetője is elégedetlen a kialakult helyzettel.

Miran Vuk, a horvát határ közvetlen közelében elhelyezkedő zavrci járás vezetője szerint a migránsok tönkretették az újonnan felépült stadionjukat. Szerinte ezek az emberek nem is menekültek, hanem "kontrollálatlan vad hordák", akik a gyerekeket és a nőket használják fel arra, hogy előre jussanak.

"Menekültek voltak a délszláv háborúban érkező boszniaiak, akik mindenért hálásak voltak" - jelentette ki.

A címlapról ajánljuk