eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

V4-es miniszterelnökök: az uniónak egységesnek kell lennie a migrációs válság kezelésében

A migrációs válság hatékony kezelése érdekében az EU-nak egységesnek kell mutatkoznia és képesnek kell lennie arra, hogy megtegye a fontos intézkedéseket - fogalmaztak a visegrádi csoport kormányfői az Európai Tanács csütörtöki ülése előtti egyeztetésükön elfogadott közös nyilatkozatukban.

A nyilatkozatban azt írták: a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) tagjai üdvözlik, hogy a csütörtöki ülésen a szeptember 23-i csúcstalálkozón folytatott vita eredményeiből indulnak ki az uniós állam- és kormányfők, és így tovább dolgoznak a migrációs válság hosszú távú megoldásán és hatékony kezelésén.

A siker kulcsa, hogy az intézkedéseket fontosság szerint rangsorolják, és minél előbb, a szolidaritás szellemében megvalósítsák. Ezért a V4-es országok kinyilvánították készségüket, hogy a továbbiakban is hozzájárulnak az intézkedések megvalósításához nemzeti, regionális és európai szinten.

Hangsúlyozták: a schengeni határok védelmének kell a legfontosabb feladatnak lennie, mert az az alapfeltétele a jelenlegi migrációs nyomás kezelésének. Mivel a megfelelő határvédelem rendkívül jelentős feladat, annak minden lényeges formáját figyelembe kell venni, és ez a kollektív felelősségvállalás esetleges növelését is jelenti, különösen azokban az esetekben, amikor ez segítséget jelenthet olyan tagállamoknak, amelyek kivételes nyomással néznek szembe és képtelenek egyedül megbirkózni a helyzettel.

A dokumentum kiemelte: a visegrádi csoport tagjai a schengeni határok védelme melletti elkötelezettségük demonstrálására a szolidaritás jegyében összefogtak Magyarország támogatására, mert az országra jelenleg nagy teher nehezedik a migrációs válságban. Emlékeztettek, hogy Csehország és Szlovákia 50-50, Lengyelország pedig 50-60 rendőrt és 5 e célra felszerelt járművet küld Magyarországra.

A V4-es kormányfők arra is kitértek a nyilatkozatban, hogy elkötelezettek az együttműködés erősítése mellett a külső országokkal is, különösen Törökországgal. "Törökország a megoldás része", ezért üdvözlik az EU-török akcióterv előkészítését, ez biztos alapot adhat a további egyeztetésekhez - mutattak rá.

A V4-es országok továbbra is úgy látják, hogy fontos a menekültek megfelelő ellátása a hazájukhoz közel eső országokban. Felidézték, hogy a szeptemberi csúcson összesen 1,8 millió eurót ajánlottak fel a Világélelmezési Alapnak (WFP), és készek további forrásokkal hozzájárulni az alap és más szervezetek munkájához a jelenlegi migrációs válság kezelése érdekében.

"Mivel rendkívül összetett helyzetről van szó, a visegrádi csoport tagjai ismét hangsúlyozták, hogy az EU-nak egységesnek kell mutatkoznia és képesnek kell lennie arra, hogy megtegye a fontos intézkedéseket. Azokat a lépéseket viszont, amelyek a közös erőfeszítésekre veszélyt jelentenek - így például a végleges áthelyezési rendszer - el kell kerülni" - áll a visegrádi országok miniszterelnökeinek közös nyilatkozatában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×