eur:
395.06
usd:
371.59
bux:
66362.88
2024. április 16. kedd Csongor

Szíriában a kormányerők kiterjesztették a felkelők elleni offenzívát

Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányerők csütörtökön kiterjesztették a felkelők elleni offenzívát az ország középső részén található Homsz tartományra - közölte az állami televízió. Moszkva eközben mérsékelte légi hadjáratának hevességét.

A hadsereg Homsz északi és északnyugati részén indított katonai műveletet - jelentette a szíriai televízió katonai forrásokra hivatkozva. A tájékoztatás szerint a biztonsági erők átvették az ellenőrzést egy település felett nem messze Homsz városától. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők szerdán Damaszkusz környékén indítottak nagyszabású offenzívát, múlt héten pedig Idlíb és Hama tartományokban, szintén az orosz légierő segítségével.

Katonai források csütörtökön azt mondták az AFP francia hírügynökségnek, hogy a Homsz tartományban folyó műveletek "stratégiailag kapcsolódnak" a szomszédos Hamában zajló offenzívához. "A műveletek addig folytatódnak, amíg nem sikerül biztonságot teremteni Homsz északi részén és elvágni a hamai és a homszi felkelők közötti kapcsolatot" - tette hozzá az idézett forrás. Homsz városának nagyobb részét a rezsim ellenőrzi, mint ahogy Hamát is, de a két tartományi székhely közötti régiók a felkelők kezén vannak.

Az orosz légierő repülőgépei harminckét "terrorista célpontra" mértek csapást az elmúlt 24 órában Szíriában. A harci repülőgépek a központi Hama, a keleti Deir ez-Zór, valamint az északnyugati Idlíb, Latakia és Aleppó tartományokban hajtottak végre légicsapásokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. Hírügynökségek megjegyzik, hogy a légicsapások száma az említett időszakban kevesebb mint a fele volt az előző napi bevetéseknek. Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője maga is elismerte, hogy az orosz hadsereg mérsékelte légi hadjáratának hevességét, mivel a szíriai kormányerők sikeres offenzívába kezdtek, s ezáltal módosult az IÁ és a hadsereg erői közötti frontvonal.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport korábban arról adott jelentést, hogy az orosz légierő a csütörtökön indult offenzíva keretében tizenöt légicsapást hajtott végre a térségben, a támadásokban tízen haltak meg, köztük hat felkelő.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×