INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Milanovic: Zágráb kérni fogja az EU állásfoglalását a visegrádiak jelenléte miatt

InfoRádió / MTI
Zágráb kérni fogja az Európai Unió (EU) állásfoglalását a horvát-magyar határon felállított kerítés és a visegrádi négyek katonainak jelenléte miatt - mondta Zoran Milanovic horvát államfő a N1 kereskedelemi televízió Pressing című műsorában.

Milanovic felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok Németországba akarnak menni vagy Ausztriába, nem pedig Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba, mint ahogy Horvátországba és Szlovéniába se akarnak utazni.

A kormányfő kiemelte: Angela Merkel német kancellár véleménye az volt, hogy a drótkerítés destabilizálná a Balkánt. A horvát miniszterelnök szerint így gondolkodnak azok az igazán nagy államvezetők, akik felelősségteljesen vezetik Európát, és ha kell, felvállalják a felelőséget is.

"Erre megtörténik a következő: Magyarország, Csehország és Szlovákia katonákat küld a horvát-magyar határra" - jegyezte meg a kormányfő a kedden késő este sugárzott interjúban. (Magyarországra 21 cseh katona, ötven szlovák rendőr és egy lengyel helikopter érkezik, hogy segítséget nyújtsanak a schengeni határ őrzésében).

A horvát miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az országok ugyanúgy a NATO és az EU tagjai, mint Horvátország. "Ennél ostobább dolgot még nem hallottam"- jelentette ki.

"Az EU-csúcson határozottan kérni fogom az unió állásfoglalását az ügyben, és a NATO-főtitkárral is beszélni fogok" - jelentette ki Milanovic.

A miniszterelnök szerint nem arról van szó, hogy Horvátország fenyegetve érezné magát, de szerinte ez túlmegy a "józan ész határán".

Milanovic felhívta a figyelmet, hogy Ausztria és Németország, amelyek inkább célpontjai az illegális bevándorlóknak, és amelyek a horvát-szerb háború alatt megnyitották határaikat a horvát menekültek előtt, továbbá önzetlenek voltak velük.

"Leginkább most mégis azok kiabálnak, akik egyáltalán nem fontosak ebben történetben" - mondta.

"Ha a visegrádi négyek meg akarják védeni Európát az iszlámtól, küldjenek hajókat Görögországba" - üzente a horvát kormányfő.

Zoran Milanovic korábban többször kijelentette, hogy ő Ausztriával és Németországgal akar "egy csapatban játszani".

A horvát kormányfő ehhez most hozzátette, hogy országa "turista célpont, nyitott ország, és ha már valakihez igazodnia kell, akkor a legjobbakhoz kíván igazodni, Németországhoz és Ausztriához".

A címlapról ajánljuk