INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ilyen bizonyítványt kapott a magyarországi hospice ellátás

Infostart / InfoRádió
Az Egyesült Királyságban találta a világon a legjobbnak a hospice ellátást a brit Economist Intelligence Unit. Magyarország a 41. helyen végzett. A felmérés készítői azonban kiemelik azt is, hogy a szigetországban is vannak hiányosságok e területen.

Öt év után másodszor vizsgálta a hospice és palliatív ellátás minőségét, illetve az élet végi ellátást a brit Economist Intelligence Unit. 2010-ben 40, idén 80 országot rangsoroltak. Mindkét esetben az Egyesült Királyság végzett az élen, most Ausztráliát, Új-Zélandot és Írországot megelőzve. A lista végén Kína áll Botswanával, Iránnal és Guatemalával.

A tanulmány készítői kiemelik, a területen az elmúlt fél évtizedben tapasztalt jelentős fejlődés ellenére 80 államból 34-ben haladta meg az átlagot az elért pontszám. Ezekben az országokban beszélhetünk jó hospice, illetve palliatív ellátásról, ami így a felnőtt lakosság alig 15 százaléka számára érhető el. A vizsgált 80 ország a föld lakóinak 85 százalékát fedi le.

A kutatás Magyarország esetében kiemeli, hogy Kínához és Görögországhoz hasonlóan az ellátás szűkös, az igény egyre jelentősebben nő, éppen ezért komoly befektetésekre van szükség az elvárások teljesítéséhez. A 27 vizsgált európai országból Magyarország a 19. helyre került, előtte Csehország, utána Törökország és Oroszország végzett.

A tanulmány készítésekor sok szempontot vizsgálnak, ezeket a részeredményeket súlyozva készítik el a végső sorrendet - mondta el a BBC Today című műsorában a tanulmány egyik készítője, Annie Pannelay.

"Egyebek közt az általános ellátási környezetet, a humán erőforrás rendelkezésre állását és a szolgáltatás költségeit, vagyis az általános elérhetőségét és minőségét is nézzük" - ismertette.

Magyarországot azon államok közé sorolták, ahol ugyan készült kormányzati stratégia az ellátás fejlesztésére, azonban hiányoznak a cél elérését biztosító világos és egyértelmű mechanizmusok, folyamatok. A meglévő lehetőségek alapján, az ellátásban részesülők száma szerint azonban a 80 országból a 26 helyre került Magyarország, ahol a becslés szerint az elhunytak 12 százaléka számára biztosított az ellátás. A lista élén 63 százalékkal Ausztria végzett.

Az ellátás minősége szerint a 38. helyre sorolták Magyarországot. A felmérést készítő szervezet munkatársa a BBC műsorában felhívta arra is a figyelmet, a lista élén végzett országokban, így az Egyesült Királyságban is van még mód a fejlődésre.

"Több dolgot is jeleztünk, amiben véleményünk szerint javítani kellene az ellátáson. Egyebek közt a diagnózis felállításának, és a megfelelő kezelés meghatározásának lassúsága is problémás. Mindez az eszközök és a humán erőforrás viszonylagos szűkösségére vezethető vissza, aminek az is az eredménye, hogy a szolgáltatáshoz nem mindig jutnak elég gyorsan az érintettek" - mondta Annie Pannelay, hozzátéve, hogy az ellátás szigetországon belüli eloszlása is egyenetlen.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk