eur:
392.84
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az Iszlám Állam kezében a sokszínűség szimbóluma

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet fegyveresei felrobbantottak egy diadalívet az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai Palmürában. Az ősi romváros az ISIS tevékenysége nyomán a szó legszorosabb értelmében romvárossá válhat.

A szíriai régészeti hivatal vezetője megerősítette a római kori városban található diadalív vasárnapi lerombolásáról szóló híreket.

Az időszámításunk előtti II. században épített diadalív az ókori város kapuját jelölte, és egyike volt Palmüra legjelentősebb műemlékeinek.

"Arra számítunk, hogy az egész várost lerombolják" - adott hangot borúlátásának az illetékes, aki sürgős cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget Palmüra megmentése érdekében.

Az ISIS szélsőséges milícia tagjai korábban a kétezer éves Baál-Samin templomot és két ókori mauzóleumot is felrobbantottak az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmürában.

Az Iszlám Állam májusban kerítette hatalmába az ókori romvárost, miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak.

"Palmüra - egy kétezer éves város, amely mindmáig fennmaradt a sivatag közepén. Most az ISIS kezén van. " - mutatja be a CNN Palmürát.

A több ezer éves Palmüra azért válhatott a szélsőséges szunnita szervezet célpontjává, mert a város voltaképpen a kultúrák és a vallások különbözőségében rejlő sokszínűség szimbóluma. Falai között keresztények, muzulmánok és zsidók is éltek, miután egy jelentős karavánút fontos állomása volt hosszú évszázadokon át.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×