INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az Iszlám Állam kezében a sokszínűség szimbóluma

Infostart / InfoRádió
Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet fegyveresei felrobbantottak egy diadalívet az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai Palmürában. Az ősi romváros az ISIS tevékenysége nyomán a szó legszorosabb értelmében romvárossá válhat.

A szíriai régészeti hivatal vezetője megerősítette a római kori városban található diadalív vasárnapi lerombolásáról szóló híreket.

Az időszámításunk előtti II. században épített diadalív az ókori város kapuját jelölte, és egyike volt Palmüra legjelentősebb műemlékeinek.

"Arra számítunk, hogy az egész várost lerombolják" - adott hangot borúlátásának az illetékes, aki sürgős cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget Palmüra megmentése érdekében.

Az ISIS szélsőséges milícia tagjai korábban a kétezer éves Baál-Samin templomot és két ókori mauzóleumot is felrobbantottak az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmürában.

Az Iszlám Állam májusban kerítette hatalmába az ókori romvárost, miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak.

"Palmüra - egy kétezer éves város, amely mindmáig fennmaradt a sivatag közepén. Most az ISIS kezén van. " - mutatja be a CNN Palmürát.

A több ezer éves Palmüra azért válhatott a szélsőséges szunnita szervezet célpontjává, mert a város voltaképpen a kultúrák és a vallások különbözőségében rejlő sokszínűség szimbóluma. Falai között keresztények, muzulmánok és zsidók is éltek, miután egy jelentős karavánút fontos állomása volt hosszú évszázadokon át.

Hanganyag: Sánta András


A címlapról ajánljuk