eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A britek szerint az orosz támadások töredéke irányul az Iszlám Állam ellen

A brit védelmi miniszter szerint a Szíriában végrehajtott orosz légitámadások töredéke irányul az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport állásai ellen.

Michael Fallon a legnagyobb példányszámú brit tömeglap, a The Sun szombati kiadásának adott interjúban kijelentette: a brit védelmi tárca hírszerzési adatai arra vallanak, hogy húsz orosz légitámadásból egy éri az Iszlám Állam szíriai alakulatait.

Fallon szerint a minisztériumnak bizonyítékai vannak arra is, hogy az orosz légierő vezérlés nélküli robbanóeszközöket dob civilek lakta területekre, valamint a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló, a nyugati koalíció által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg egységeire.

A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök mindezzel Aszad rendszerét karolja fel, és "állandósítja a szenvedést" Szíriában.

Hozzátette: Oroszország "meglepetésszerű" szíriai fellépése nyomán jóval nehezebbé vált a szíriai repüléstilalmi övezetek, illetve a menekültek számára kialakítandó biztonsági zónák nyugati terveinek megvalósítása.

Fallon részletek nélkül elmondta: négyszemközti tárgyalásokat tartott a jordániai uralkodóval egy dél-szíriai repüléstilalmi övezet kialakításáról.

Kijelentette: nem fogadja el azokat a véleményeket, amelyek szerint Putyin a szíriai katonai fellépéssel "kijátszotta" a nyugati szövetségeseket, bár az igaz, hogy az orosz elnök "megbonyolította" a helyzetet.

A brit védelmi miniszter szerint az orosz katonai beavatkozás nem fogja megakadályozni, hogy a brit királyi légierő (RAF) kiterjessze műveleteit az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai térségekre.

"Nem hagyhatjuk az francia, az ausztrál és az amerikai légierőre a brit utcák biztonságának garantálását" - fogalmazott Fallon.

Nagy-Britannia jelenleg nem vesz részt az Iszlám Állam elleni szíriai légi hadműveletekben, mivel a londoni parlament csak a terrorcsoport iraki állásai elleni támadásokra adott felhatalmazást.

A konzervatív párti brit kormány ezekben a hetekben igyekszik széles parlamenti támogatást szerezni ahhoz, hogy az RAF kiterjeszthesse bevetéseit az Iszlám Állam ellenőrizte szíriai területekre is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×