eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Budapest kegyetlen illusztrációja a migrációs válságnak"

Németországban az ARD országos közszolgálati televízió az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban közölt kommentárt hírportálján, a Süddeutsche Zeitung című liberális lap pedig a magyar kormány menekültügyi politikájáról jelentetett meg kommentárt keddi számában. Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique azt írta, hogy Budapest kegyetlen illusztrációja a migrációs válságnak és az európai befogadási politikák összehangolatlanságának.

Az ARD Tagesschau.de című hírportálján Orbán kulisszája a hazai közönségnek címmel közölte Stephan Ozsváth kommentárját, amely szerint a magyar kormányfő az ideiglenes határzár révén jobboldali szavazatokat kíván begyűjteni, és olyan politikusként igyekszik beállítani magát az uniós színtéren, aki aktívan tevékenykedik a "menekültek áradatának" feltartóztatásáért.

A kormány már hónapok óta a menekültek ellen "uszító kampányt" folytat, aminek belpolitikai okai vannak, hiszen a Fidesztől "elfordulnak a rajongók", és átállnak a "szélsőjobboldali konkurenciához" - tette hozzá Ozsváth. A szerző a határkerítést Patyomkin-falunak nevezte, amely "sokba kerül és kevés haszna van"

A Süddeutsche Zeitung A szomszéd kárára címmel közölt kommentárt Cathrin Kahlweittől, aki úgy vélte, hogy az EU jelenleg egy "politikai rendező-pályaudvar", ahol mindenki a saját szabályait érvényesíti vagy hagyja figyelmen kívül.

Magyarország a "keménységre és a félrenézésre is a legjobb példa", hiszen azt hangoztatja, hogy egyedüli európai államként igyekszik helyreállítani a rendet határain, miközben a budapesti helyzet azt mutatja, hogy ez a törekvés sikertelen - írta, hozzátéve: "képmutatás" mindezt bírálni, hiszen nem lehet egyszerre elutasítani a kerítést, és azt is, hogy menekültek ezrei indulnak útnak Nyugat felé.

Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique azt írta, hogy Budapest kegyetlen illusztrációja a migrációs válságnak és az európai befogadási politikák összehangolatlanságának.

Azáltal, hogy az osztrák hatóságok megállítják a menekülteket szállító vonatokat, éppen az történhet, amiről a magyar hatóságok tartottak: a nyugati és északi tagállamok által "megbuktatott" menedékkérőket Magyarországnak kell befogadnia, ahol eddig 150 ezer menedékkérelmet nyújtottak be - olvasható az újságban.

A lap szerint a migrációs nyomás miatt a Fidesz és a szélsőjobboldali Jobbik között "idegengyűlölő egymásra licitálás" kezdődött.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×