eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Afganisztánban tárgyal az új amerikai védelmi miniszter

Afganisztánba vezetett a hivatalába négy napja beiktatott új amerikai védelmi miniszter első külföldi útja.

Ashton Carter szombaton érkezett Kabulba. A tervek szerint felkeresi az ázsiai országban állomásozó amerikai erőket, tárgyal azok parancsnokaival, akárcsak az afgán vezetőkkel, továbbá értékeli, hogy mennyire jelent veszélyt az afgán biztonságra az amerikai csapatok kivonási terve.

Carter, aki tapasztalt védelmi stratéga, keveset árult el az Afganisztánnal kapcsolatos jelenlegi és jövőbeni terveiről, mondván, hogy útján információt gyűjt és csak ezután fogalmazza meg Barack Obama amerikai elnöknek szánt tanácsait.

Carter Obama elnök negyedik védelmi minisztere. Korábban, 2011 és 2013 között a védelmi miniszter helyettese volt, ezt megelőzően pedig két éven át a beszerzésért, technikáért és logisztikáért felelős államtitkár posztját töltötte be a Pentagonnál.

Az afgán biztonsági erők az utóbbi időben jelentősen megerősödtek, de még mindig elkeseredett küzdelmek folynak a tálib felkelőkkel, akik 13 éve folytatják harcukat, azóta, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik megszállták az országot. Sok afgán attól tart, hogy Obama elnök a csapatok jelentős mértékű kivonásával, majd a katonai küldetés 2016-os befejezésével egy Irakhoz hasonló összeomlást idézhet elő.

Carter elmondta, azt tervezi, hogy Asraf Gáni afgán elnökkel megtárgyalja a csapatok kivonásának tervét, kikéri véleményét arról, miként támogathatják legjobban az amerikai csapatok az afgán erők fejlesztését.

"Azért vagyok itt, hogy megtudjam, most milyen a helyzet, milyen úton haladjunk tovább" - mondta újságíróknak az új amerikai védelmi miniszter.

Az amerikai erők katonai küldetésük lényegi részét tavaly decemberben befejezték, de egy 10 ezer fős kontingens az országban maradt, hogy folytassa a kiképzést és a tanácsadást a helyieknek, valamint csapásokat mérjen a szélsőséges csoportokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×