eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jemenben "átmeneti népi tanácsot" hoznak létre a válság rendezésére

Jemen kormányozhatósága és a válságból való kivezetése érdekében egy "átmeneti népi tanács" létrehozásában állapodtak meg a szemben álló felek - jelentette be pénteken Szanaában a köztük közvetítő Dzsamál Benomar, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja.

Benomar közleményében hangsúlyozta, hogy nem végleges megállapodásról van ugyan szó, de az egyezség fontos áttörésnek tekinthető, amely kikövezi az utat egy átfogó megállapodás előtt.

Jemenben síita húszi lázadók tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, Szanaát, a múlt hónapban pedig lemondásra kényszerítették Abed Rabbo Manszúr Hádi államfőt, valamint kormányát, és bejelentették, hogy feloszlatták a parlamentet és átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. A jemeni politikai erők heteken át tárgyaltak Dzsamál Benomar közvetítésével az új hatalmi intézmények megalakításáról, de mindeddig hasztalanul.

A nyélbe ütött megállapodás értelmében mégis hivatalban marad a feloszlatott parlament 301 fős alsóháza, ahol a képviselők többsége a korábbi kormánypártból került ki, és állítólag rokonszenveztek velük a húszik. A felsőház helyébe lép az "átmeneti népi tanács", amely az eddig hagyományosan képviselettel nem rendelkező, egykor független Dél-Jemenből való csoportok küldötteiből, nőkből és a fiatalabb korosztályhoz tartozókból áll majd, de létszámát egyelőre nem határozták meg. E két képviseleti szerv fogja alkotni az átmeneti időszakban a jemeni törvényhozást.

Benomar szerint a megüresedett elnöki tisztségről és a miniszteri posztok betöltéséről további párbeszédre van szükség. Egyes megfigyelők korábban arra figyelmeztettek, hogy a húszik hatalomátvétele vallási indíttatású polgárháborúba taszíthatja az országot: a szunnita törzsek és a Dél-Jemenben működő, függetlenedésre törekvő csoportok fellázadhatnak a síiták ellen. Mindezt kihasználhatja az egyik legerősebb közel-keleti terrorszervezet, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) is, hátráltatva az országban megkezdett amerikai terrorellenes műveleteket.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×