eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla

"Ez nagyon rossz hír a telefonok biztonsága szempontjából!"

Amerikai és brit titkosszolgálatok már évekkel ezelőtt megszerezték a világ legnagyobb SIM-kártya gyártójának azonosítási és titkosítási kódrendszerét és így szabad hozzáféréshez jutottak a mobil készülékeken bonyolított beszélgetésekhez és adatforgalomhoz - írja a The Intercept hírportál.

A portál értesülése szerint a világ élvonalbeli SIM-kártyagyártó vállalatának a rendszerébe hatolt be az amerikai NSA (National Security Agency) Nemzetbiztonsági Ügynökség és brit megfelelője, a GCHQ (Government Communications Headquarters). A cég a világ 450 mobil hálózati szolgáltatóját látja el SIM-kártyákkal, valamint fizetőkártya szolgáltatókat új generációs bankkártyákban alkalmazott chipekkel. A cég évente mintegy kétmilliárd SIM-kártyát állít elő.

A SIM-kártyák közös titkosítási kódját megszerezni olyan, mint egy szállodában megszerezni az összes szobát nyitó mesterkulcsot - magyarázta el Christopher Soghoian, az American Civil Liberties Union technológiai szakértője a The Interceptnek. "Ennek birtokában a lehallgatás már gyerekjáték" - mondta.

Az SIM-kártyákat gyártó vállalat ügyvezető alelnöke a portálnak elmondta, hogy a cég egyáltalán nem volt tudatában a behatolásnak. "A legfontosabb dolog most számunkra az, hogy megértsük hogyan is történhetett meg mindez és hogy felmérjük az okozott kár terjedelmét" - mondta.

A titkosító kód birtokában a hírszerző szervezeteknek módjukban áll az érintett távközlési szolgáltatók, illetve külföldi illetékes hatóságok beleegyezése és tudta nélkül lehallgatni mobil készülékeken folytatott telefonbeszélgetéseket. A művelet semmiféle nyomot nem hagy a hálózati szolgáltatók rendszerében. A kód birtokában a már korábban lehallgatott beszélgetések is visszafejthetők - írja a The Intercept.

"Ez nagyon rossz hír a telefonok biztonsága szempontjából. Nagyon rossz" - mondta Matthew Green, a Johns Hopkins Information Security Institute kriptográfiai szakértője. A távközlési szolgáltatók ugyanis ezeket a kódokat nem biztonsági szempontból tekintik fontosnak. Nekik csak az számít, hogy a rendszerüket ne lehessen ingyen használni - tette hozzá Christopher Soghoian.

Csak el kell helyezni egy antennát mondjuk az ENSZ székháza előtt és rögzíteni kell a mobiltelefon jeleket. A kód birtokában aztán mindegyik beszélgetés visszahallgatható - mutatott rá Matthew Green. És ez a megoldás nem csak a titkosszolgálatokat érdekelheti - hangsúlyozta. Képzeljük csak el, mi pénzt lehetne keresni a Wall Streeten folytatott beszélgetések rögzítésével - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×