INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Ukrán válság - Washington a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel

InfoRádió / MTI
Aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai tűzszünet törékenysége miatt, és a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel az Egyesült Államok.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője hétfőn hangsúlyozta, hogy Oroszországnak és az általa támogatott szakadároknak le kell állítaniuk a támadásokat.

Jen Psaki azt mondta, hogy a konfliktus résztvevőinek együtt kell működniük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) és maradéktalanul be kell tartaniuk a minszki megállapodásban foglaltakat.

Az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormány hétfőn kölcsönösen egymást vádolta a tűzszünet megsértésével. A minszki megállapodás szerint a hét végén fegyvernyugvás lépett életbe, a stratégiai fontosságú Debalcevénél azonban még mindig folynak a harcok. Az EBESZ küldöttsége, amelynek a tűzszünet betartásának ellenőrzése lenne a feladata, a harcok miatt nem tudott eljutni Debalcevébe.

Az Egyesült Államokat rendkívül aggasztja a debalcevei helyzet - jelentette ki a külügyminisztérium.

A minszki megállapodás értelmében kedden meg kellene kezdődnie a nehézfegyverek kivonásának. Kijev és a lázadók azonban a bizonytalan helyzetre való tekintettel egyaránt elutasította ezt.

A címlapról ajánljuk