eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Peking nem örül, hogy a dalai láma és Obama "jó barátok"

Peking "dühödten" reagált arra pénteken, hogy a dalai láma az előző nap részt vett a minden évben megrendezett hagyományos washingtoni nemzeti imareggelin, és hogy ott Barack Obama amerikai elnök beszédében "jó barátjának" nevezte a tibeti vallási vezetőt.

"Ellenezzük, hogy bármely külföldi ország fogadja a dalai lámát, illetve hogy bármely ország beleavatkozzon Kína belügyeibe" - jelentette ki sajtóértekezletén a kínai külügyminisztérium szóvivője. "A dalai láma politikai száműzött, aki a vallás leple alatt régóta Kína-ellenes szakadár tevékenységet folytat" - tette hozzá, ismét elmondva Kína hajthatatlan álláspontját az általa megszállt Tibet Indiában élő vallási vezetőjével kapcsolatban.

A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség az imareggelit megelőzően figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ne találkozzon külön is a dalai lámával. A hírügynökség akkor felelevenítette Barack Obama három hónappal ezelőtti pekingi találkozóját Hszi Csin-ping kínai államelnökkel, és utalt arra, hogy a Kína és az Egyesült Államok közötti "új típusú", nagyhatalomközi kapcsolatok fejlesztéséről folytatott megbeszélésen Obama kijelentette: (már) jobban megérti, hogy a kínai emberek számára miért oly fontos a nemzeti egység és a stabilitás.

A Hszinhua azt is felidézte, hogy Hszi később felsorolta azokat a területeket, amelyeket a kétoldalú kapcsolatok szempontjából sarokköveknek tekint, és fontosnak nevezte, hogy a felek ne tegyenek a másik "alapvető érdekei" ellen. Az Egyesült Államok elnöke akkor kijelentette, hogy Tibetet a Kínai Népköztársaság részének tekinti, és nem támogatja a régió függetlenségét - fogalmazott a kommentátor.

A washingtoni Fehér Ház e figyelmeztetés után hangsúlyozta, hogy nem tervez négyszemközti találkozót, és Obama ennek megfelelően az imareggelin csak üdvözölte a buddhista vallási vezetőt. Viszont az elnök különleges figyelmének megnyilvánulása volt, hogy az ő egyik legbizalmasabb tanácsadója, Valerie Jarrett ült a dalai láma mellett.

Obama korábban háromszor folytatott magánmegbeszélgetést a dalai lámával, de azok tartalmáról soha nem adtak tájékoztatást. Az elnök elődje, George W. Bush ezzel szemben 2007-ben személyesen köszöntötte a tibeti vallási vezetőt a Kongresszusi Aranyérem átadása alkalmából.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×