eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tucatnyi embert fejeztek le és lőttek agyon egy olajmező elleni támadásban

Tizenhárom őrt és olajipari munkást öltek meg vélhetően iszlamista fegyveresek egy líbiai olajmező elleni támadásban - közölték helyi biztonsági erők szerdán.

Az ország középső részén fekvő Mabruk mezőn megölt munkások közül nyolcan líbiai őrök, hárman Fülöp-szigetekiek és ketten ghánaiak - közölte Hakim Maazab, a létesítmény védelmét ellátó biztonsági egység parancsnoka. A támadók még kedden este rohanták le a mezőt, egyes áldozataikat lefejezték, majd szerdán távoztak a helyszínről - tette hozzá.

Az olajmező részben a francia Total cég birtokában van, de a kitermelést a líbiai nemzeti olajcég végzi. A Total állítása szerint 2014 júliusában végleg kivonta dolgozóit a telephelyről a rossz biztonsági helyzet miatt.

Az olajlétesítmények védelmével megbízott egyik egység szóvivője a nap folyamán arról beszélt, hogy "az Iszlám Állam" dzsihadista szervezet tartja ellenőrzése alatt a mezőt.

Korábban már követtek el támadásokat Líbiában magukat az Irakban és Szíriában tevékenykedő Iszlám Állam követőinek tartó fegyveresek. Arról is érkeztek hírek, hogy az ország keleti partvidékén egyre nagyobb a szélsőséges dzsihadisták befolyása és ereje.

Moamer Kadhafi bukása és halála, 2011 után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz uralkodik, két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×